E păcat ce scoți din gură

Pilda spune că nu e păcat ce bagi în gură, e păcat ce scoți din gură. De unde putem lesne înțelege că dacă bagi ceva ce-ți place, e păcat să mai scoți.

Trecând peste tenta evidentă, să revenim la post și la postare trecând și peste frumoasele și stimulativele înțelesuri ale Limbii Române!

Ce vrea să-ți spună de fapt pilda, desigur, dacă vrei să auzi și poți să înțelegi?! Pilda vrea să-ți spună că degeaba bagi în gură o tonă de fasole, dacă stai cu ochii beliți pe geam și îți înjuri vecinul care are un Q7 sau un copil mai deștept ca al tău sau o soție mai acătării ca tine!

Ce ar trebui tu să înțelegi, dar n-o să înțelegi, e că degeaba pupi icoane și moaște până le albesti dacă sufletul ți-e negru. Că în zadar postești dacă ochii și urechile îți stau la ce fac alții. Că tot ce faci, dacă faci asta, nu e nimic altceva decât să-ți batjocorești religia cu care te lauzi și să impietezi Sfintele Taine… Dar de unde să înțelegi tu ce e o taină, atâta timp cât scoți din gură orice destăinuire ți-ar face aproapele tău, imediat ce acesta nu mai e lângă tine?! Doar tu ești preocupat de ce bagi în gură… și atât!


Un editorial de Robert Stancu. Vezi toate editoriale aici.

Alte articole