Cetățenii au nevoie de măsuri eficiente împotriva poluatorilor și nu doar de măsurarea parametrilor apei
În urma informațiilor privind aruncarea dejecțiilor de pork în week-end în Borcea, pompate din Jirlău tocmai din canalele colectoare din baltă LINK Instituțiile responsabile se mișcă. Observăm că asta se face cu greutate, probabil după ce s-a îmbolnăvit cineva despre care presa nu a auzit încă. Aflăm de la conducerea DSP că măsurătorile se fac săptămânal (legea prevede minim de două ori / lună) din aval și amonte de cele două plaje din Călărași, dar le indicăm să verifice calitatea apei pompate din Jirlău în week-end. Urmare a constatărilor făcute, vor fi luate probe de apă la intervale de timp mai reduse – ne asigură dl director Cezar Rădulescu/ DSP. Ni se comunică faptul că Garda de Mediu este responsabilă de identificarea poluatorilor.
plăcuță indicatoare ascunsă, îndoită cu precizarea: Apă infestată
Tot mai mulți cetățeni ne trimit poze în week-end cu apa poluată cu miros de dejecții de porc ce plutesc pe Jirlău, tocmai la nasul Agenției pentru protecția Mediului Călărași. Așteptăm să ne comunice ce poluatori au identificat.
MINISTERUL SĂNĂTĂȚII
DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEȚULUI CĂLĂRAȘI
Călărași, str. Prelungirea București nr. 24, tel: 0242.311.462, fax: 0242.312.680
e-mail: dsp_jud_cls@yahoo.com / web-site: www.aspcl.ro
Operator date cu caracter personal: 19823
Nr. 10360 din 23.06.2022
COMUNICAT DE PRESĂ
România monitorizează și evaluează calitatea apelor de îmbăiere din zonele naturale, iar acest lucru se realizează prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică județene și a Municipiului București.
Necesitatea monitorizării derivă și din obligația României, ca stat membru UE, de a raporta anual la CE calitatea apei de îmbăiere din zonele naturale de îmbăiere, conform legislației: Directiva 2006/7/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 februarie 2006, privind gestionarea calității apei pentru scăldat.
Conform metodologiei de lucru, s-au recoltat probe de apă înaintea deschiderii sezonului de îmbăiere, rezultatele analizelor fiind necorespunzătoare; probele recoltate și lucrate la 7 zile după primele prelevări au avut și ele rezultat neconform, dar s-a constat o diminuare a încărcăturii microbiene față de primele probe.
După emiterea buletinelor pentru probele recoltate la 7 zile au fost înștiințați administratorii celor două plaje, în vederea montării de plăcuțe de avertizare cu privire la riscurile scăldatului.
Ultimele probe recoltate au evidențiat încadrarea în valorile normale pentru apele de îmbăiere din zonele naturale amenajate din Călărași. Activitatea plajelor nu a fost suspendată, a fost atenționată populația prin montarea plăcuțelor avertizoare și s-a intensificat ritmul de monitorizare.
Director Executiv Dr. Camelia Truică
DSP Călărași Medic Șef – DSSP – DSP Călărași
Cezar Cristian Rădulescu Medic primar epidemiolog
Doctor în Științe Medicale
Post-ul După ce interzice scăldatul, DSP ne garantează că îmbăierea în Borcea este permisă, obligat cu montaj plăcuțe privind riscurile scăldatului apare prima dată în Atitudinea din Calarasi.