Duminică, zi importantă pentru creștin-ortodocși. Lăsatul secului pentru postul Sfinților Petru și Pavel

Astăzi este pomenit în calendar Sfântul Apostol Iuda și tot astăzi este se lasă sec pentru postul Sfinților Petru și Pavel.

Sfântul Iuda a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului. Sfântul Apostol Iuda se numără între frații Domnului nostru Iisus Hristos, adică între fiii dreptului Iosif pe care îi avusese din căsătoria anterioară cu Salomeea. Abia după ce dreptul Iosif a rămas văduv, i-a fost dată în grijă Maică Domnului.

Sfântul Apostol Iuda este uneori numit în Scriptură „Iuda, fratele lui lacov ” (Luca 6; 16, Fapte 1; 13). Între cărțile Noului Testament ni s-a păstrat de la el o Epistolă Sobornicească. Acesta își începe astfel epistolă: „Iuda, rob al lui lisus Hristos și frate al lui lacov (Iuda 1:1). Chiar dacă s-ar fi putut numi pe sine frate al lui Hristos cu aceeași îndreptățire că și lacov, el nu o face.

Sfântul Apostol Iuda mai este cunoscut și că Levi sau Tadeu. Însă, nu trebuie confundat cu celălalt Tadeu, care a făcut parte din cei 70 de Apostoli ai Mântuitorului.

Sfântul Apostol Iuda a predicat Evanghelia în ludeea, Samaria, Galileea, Idumeea, Siria, Arabia, Mesopotamia și Armenia.

Ajungând să predice în ținutul Muntelui Ararat, Sfântul Apostol Iuda a fost prins de păgâni, răstignit și omorât cu săgeți.

Troparul Sfântului Apostol Iuda

Apostole sfinte Iuda, roagă pe milostivul Dumnezeu, că să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

În această săptămâna miercuri și vineri sunt zile de hărți

În această săptămână, miercuri și vineri sunt zile de hărți, în care nu se postește. Biserica a rânduit ca în săptămâna care precede o perioadă de postire să fie dezlegare la mâncăruri de dulce. Harți înseamnă dezlegare la toate mâncărurile, adică la produsele de carne, precum și la lactate și ouă.

Tot astăzi se face pomenirea Sfântului Mucenic Zosima, Cuviosului Părintelui nostru Zinon, Sfântului Mucenic Asingrit și a Cuviosului Paisie cel Mare.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Sursa: olt-alert.ro – vezi articolul

Alte articole