Dovezi ale consumului de bere în urmă cu 9.000 de ani în China

Un nou studiu aduce dovezi ale consumului ritual de bere, datând de acum 9.000 de ani, la un loc de înmormântare din orașul Qiaotou, sudul provinciei Zhejiang, China.

Arheologii au descoperit un depozit de ghivece plasate pe o movilă de platformă, care a fost probabil folosit pentru ritualuri în cinstirea morților.

Movila conținea două schelete umane și mai multe gropi de ceramică cu vase de ceramică de înaltă calitate, dintre care multe erau vase complete.

Ceramica a fost pictată cu alunecare albă și unele dintre vase au fost decorate cu desene abstracte. După cum arată studiul, aceste artefacte sunt probabil unele dintre „cele mai vechi ceramice pictate cunoscute din lume”.

Nici o ceramică de acest fel nu a fost găsită pe niciun alt sit care datează din această perioadă. Fiecare dintre vase ar putea fi practic ținute într-o mână, ca o ceașcă, spre deosebire de vasele de depozitare, care sunt mult mai mari ca dimensiune.

Pentru a confirma că vasele au fost folosite pentru consumul de alcool, echipa de cercetare a analizat reziduurile microfosile – amidon, fitolit (reziduuri de plante fosilizate) și ciuperci, extrase de pe suprafețele interioare ale vaselor.

Reziduurile au fost comparate cu probele de control obținute din solul din jurul vaselor. Echipa a identificat reziduuri microbotanice (granule de amidon și fitoliti) și microbiene (mucegai și drojdie) în ghivece care erau în concordanță cu reziduurile de la fermentarea berii și nu se găsesc în mod natural în sol sau în alte artefacte decât dacă conțineau alcoo, notează Heritage Daily.

Deși Valea Râului Yangtze din sudul Chinei este cunoscută astăzi drept inima orezului din țară, domesticirea orezului a avut loc treptat între 10.000 și 6.000 de ani în urmă, deci acum 9.000 de ani, orezul era încă în stadiul incipient al domesticirii.

La acea vreme, majoritatea comunităților erau vânători-culegători care se bazau în primul rând pe hrănire.

După cum explică cercetătorii în studiu, având în vedere că recoltarea și prelucrarea orezului a fost intensivă în muncă, berea de la Qiaotou a fost probabil o băutură semnificativă din punct de vedere ritual.

Analiza reziduurilor vaselor a arătat, de asemenea, urme de mucegai, care a fost utilizat în procesul de fabricare a berii.

Colegiul Dartmouth

The post Dovezi ale consumului de bere în urmă cu 9.000 de ani în China first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole