Două monede persane din tezaurul descoperit la Atena în 1929 se află în România!!!

Într-un material al cercetătorului dr. Emanuel Petac, șeful Cabinetului de Numismatică al Academiei Române, Președintele Societății Numismatice Române, aflăm că două monede persane din faimosul tezaur descoperit la Atena, Grecia în anul 1929, se află în România, în Cabinetul Numismatic al Bibliotecii Academiei Române.

“Între monedele de aur din colecția Bibliotecii Academiei Române” notează dr. Emanuel Petac, “ există două piese persane, doi darici, provenind dintr-un mare tezaur descoperit la Atena în anul 1929.

Tezaurul număra inițial câteva sute de piese, dispersate în scurtă vreme, așa încât doar opt exemplare au intrat în colecția Muzeului Numismatic din Atena, trei la American Numismatic Society, una a ajuns la Muzeul de Arte Frumoase (Museum of Fine Arts) din Boston (SUA), iar două în colecția Bibliotecii Academiei Române.

Este de remarcat, în contextul inexistenței unei legislații internaționale a vremii privind circulația bunurilor de patrimoniu (complet liberă), viteza de reacție a rețelelor de distribuire, astfel încât piesele ajunse în colecția Bibliotecii Academiei Române sunt între primele din acest tezaur ajunse în colecții publice.

Astfel, moneda din colecția muzeului din Boston ajungea în Statele Unite ale Americii în februarie 1930, cei doi darici cumpărați de Biblioteca Academiei Române erau înregistrați în decembrie 1930, în vreme ce cele opt piese ajunse la Muzeul Numismatic din Atena intrau în colecția acestuia un an mai târziu, în 1931.”

Dar cum au ajuns totuși aceste monede în patrimoniul românesc?

Pentru a răspunde acestei întrebări, ne întoarcem în timp și ne oprim asupra colecționarului Aram H. Papazian (1887-1944), provenit dintr-o familie armeană ce a emigrat din Imperiul Otoman în România la finele secolului al XIX-lea.

Iată ce spune dr. Emanuel Petac despre monedele persane și colecționarul A. H. Papazian în articolul său “Colecții și colecționari: A.H. Papazian și tezaurul de monede persane de la Atena 1929” publicat de Academia Română:

Curând după descoperirea lor la Atena, în anul 1929, majoritatea pieselor s-au dispersat, intrând în circuitul comerțului de antichități, de unde cei doi darici au ajuns în posesia lui A.H. Papazian, un faimos anticar român al vremii.

Acesta din urmă le-a vândut Bibliotecii Academiei Române în anul următor. Registrul inventar al Cabinetului Numismatic menționează, în ziua de 11 decembrie a anului 1930, achiziționarea, de la dl. A. Papazian, a celor două monede aparținând tezaurului descoperit la Atena cu un an mai înainte, înregistrarea fiind făcută de Constantin Moisil, conservatorul de atunci al colecțiilor numismatice ale Academiei Române.

Pentru a avea un element de raportare a valorii științifice a achiziției, trebuie spus că pe teritoriul României a fost descoperit doar un singur tezaur de monede persane de aur, în anul 2004, foarte probabil în proximitatea cetății grecești de la Argamum (Jurilovca, jud. Tulcea), alcătuit din 24 de monede, dintre care doar una a fost recuperată, celelalte fiind pierdute în comerțul internațional de antichități.

Există peste 10.000 de monede de aur în patrimoniul numismatic al Bibliotecii Academiei Românecare acoperă un segment cronologic cuprinzător și un spațiu geografic uriaș, de la cele mai vechi monede ale Antichității orientale (sec. VI a.Cr., monede ale regatului Lydiei), trecând prin cele aparținând cetăților Greciei epocii clasice, perioadei elenistice, romane, bizantine, medievale și până la monedele de aur interbelice.

Ele constituie un real tezaur de informație istorică, dar și una dintre marile colecții de profil ale lumii.”

 

The post Două monede persane din tezaurul descoperit la Atena în 1929 se află în România!!! first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole