De Ziua Internațională a Donatorului de Sânge, clujenii sunt așteptați să fie eroii pacienților din spitale

În contextul în care se apropie Ziua Internațională a Donatorului de Sânge , care va fi celebrată în data de 14 iunie, Consiliul Județean Cluj dar și Centrul de Transfuzie Sanguină, încurajează, din nou, clujenii să fie solidari cu persoanele aflate în situații medicale dificile și să doneze sânge, dar și trombocite.

𝐀𝐥𝐢𝐧 𝐓𝐢𝐬̦𝐞, 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭𝐞𝐚𝐧 𝐂𝐥𝐮𝐣: Este îmbucurător că populația conștientizează din ce în ce mai mult importanța donării de sânge și faptul că fiecare strop de sânge contează pentru salvarea vieții și îmbunătățirea stării de sănătate a semenilor. De această dată, îndemnul pentru toți cei care pot dona este acela de a dona în special trombocite, acestea având un rol extrem de important pentru pacienții suferinzi. Sângele salvează vieți!

În județul Cluj se poate dona la Centrul de Transfuzie Sanguină, de luni până vineri, în intervalul orar 07:30 – 13:30. Acesta este situat în Cluj-Napoca, pe strada Nicolae Bălcescu, la nr. 18.

De ce au nevoie pacienții de trombocite?

Cel mai frecvent, pacienții din sfera oncologică au un număr scăzut de trombocite, astfel că au nevoie în mod constant de preparate de masă trombocitară. Aceste elemente, cu rol esențial în procesul de coagulare a sângelui, pot salva viața pacienților, dacă sunt administrate corespunzător. Tehnica recoltării trombocitelor din sânge se numește citafereză. Sângele este prelevat de la donator și centrifugat, trombocitele sunt extrase, iar hematiile se întorc în circulația sangvină a donatorului. Important de reținut este faptul că modalitatea de prelevare a trombocitelor nu este dureroasă sau dăunătoare, experiența fiind similară cu orice altă donare de sânge. Cunoașterea importanței donării de trombocite este esențială, fiind un procedeu care salvează zilnic vieți!

The post De Ziua Internațională a Donatorului de Sânge, clujenii sunt așteptați să fie eroii pacienților din spitale appeared first on Stiri de Cluj – Servus Cluj.

Sursa: CityNews.ro – vezi articolul

Alte articole