De ce sunt oamenii dreptaci sau stângaci? O întrebare de secole la care cercetătorii au găsit răspunsul

De-a lungul istoriei omenirii, stângacii au fost o minoritate constantă. Cu excepția procentului destul de mic de persoane ambidextre, oamenii folosesc preponderent mâna dreaptă, iar asta ni se pare un lucru de la sine înțeles. Totuși, care este motivul?

Aproximativ 85-90% dintre oameni sunt dreptaci și nu există în nicio țară o populație în care stângacii să fie majoritari. Această distribuire inegală a avut consecințe asupra minorității și de-a lungul timpului.

Initial, stângacii erau obligați să folosească foarfece, cuțite, chiar tacâmuri și alte obiecte care erau proiectate special pentru dreptaci. De asemenea, mulți au fost constrânși să scrie cu mâna dreaptă sau au fost chiar discriminați și au dat naștere la controverse.

De exemplu, în limba engleză „right” înseamnă și „correct”, iar etimologia cuvântului „stâng” provine din latinul „sinister”.

Chiar dacă acum scindarea dreapta-stânga a dispărut și nimeni nu mai este interest de acest aspect, oamenii de știință încă studiază fenomenul, încercând să înțeleagă de ce se întâmplă ca unele persoane să prefere, în mod natural, dreapta sau stânga și de ce majoritatea oamenilor sunt dreptaci.

Citește mai mult: Yoda

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole