Din punct de vedere rațional are dreptate. Încă o dată s-a sacrificat pentru a evita o finală Ciolacu – Simion și a da țara în totalitate pe mâinile PSD.
Asta e dovada caracterului și diferența dintre un politician și un om de stat.
De multe ori emoționalul anulează raționalul. Nu și în acest caz.
„Astăzi, împreună cu colegii mei, am luat o decizie pe care o consider necesară. Am luat decizia să continuăm campania electorală, dar această campanie să fie pentru susținerea candidatului Elena Lasconi”, a spus Orban.
„Consider că e fundamental să mă retrag din competiția prezidențială, pentru că România are nevoie de decență, de bun simț și de democrație autentică”, a adăugat el.
Liderul Forței Dreptei a fost în timp inginer, președinte Agenția Națională a Funcționarilor Publici, viceprimar general al Municipiului București (2004-2007), ministru al Transporturilor (2007-2008), vicepreședinte al Camerei Deputaților (2009-2011/2015-2016), premier (2019-2020), repus premier de Klaus Iohannis (2020).
Decizia lui Ludovic Orban de aseară de a se retrage din cursa electorală pentru a susține candidatura Elenei Lasconi reprezintă un exemplu de altruism politic și realism strategic. Gestul urmărește consolidarea șanselor forțelor de centru-dreapta în competiția electorală.
Decizia lui Ludovic Orban este descrisă de analiști ca fiind în linie cu o serie de acțiuni similare din cariera politică a fostului premier, care a demonstrat, de-a lungul timpului, că este dispus să facă sacrificii personale pentru a sprijini obiective mai largi și unitatea alianțelor politice.
„Cei care am lucrat îndeaproape cu Ludovic Orban, știm că înainte de a fi un adevărat om politic, este un om foarte bun, un om de mare caracter. Din păcate nu toți românii pot să îl cunoască așa cum îl cunoaștem noi, cei mai apropiați.
Aseară, prin retragerea sa în favoarea Elenei Lasconi, am asistat la un alt moment de altruism politic din cariera lui Ludovic Orban, care a fost marcată constant de astfel de momente. Fac doar o scurtă retrospectivă a celor mai cunoscute:
În 2009, PNL era condus de Tăriceanu. Ludovic Orban și Crin Antonescu și-au anunțat candidatura la șefia PNL. Ca să îl poată învinge pe Tăriceanu și să dea un restart partidului, Ludovic Orban renunță la candidatura sa în favoarea lui Antonescu. Antonescu câștigă alegerile și după 6 luni convoacă Congres extraordinar ca să elimine funcția de prim-vicepreședinte ocupată de Ludovic Orban. Toți oamenii care au rămas alături de Orban au fost schimbați din toate funcțiile și multora le-au fost încheiate definitiv carierele politice.
În 2016, în timp ce era candidat pentru Primăria Capitalei, lui Ludovic Orban i se fabrică un dosar penal. Din prima zi în care a fost chemat la DNA a anunțat că se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei și și-a dat demisia din toate funcțiile politice deținute, așteptând ca justiția să îi facă dreptate. A solicitat să fie judecat cu celeritate și nu a tras de timp ca si personajele care vânează prescripții.
A obținut prima decizie de achitare abia pe 31 ianuarie 2017. La alegerile parlamentare din decembrie 2016 a refuzat să candideze pentru că încă nu i se făcuse dreptate. Acesta este Ludovic Orban.
În februarie 2020, același Ludovic Orban renunță la candidatul propriu pentru Primăria Capitalei și își anunță susținerea pentru independentul Nicușor Dan. Cu acel anunț forțează mâna USR care se vede nevoit să facă la fel și PSD este învins în alegeri și scos din Primăria Capitalei.
După ce duce PNL la victorie în alegerile prezidențiale și bate PSD pentru prima dată în alegerile europarlamentare și locale, în momentul când pierde alegerile parlamentare din 2020, își dă demisia din funcția de prim-ministru ca să înceapă negocierile pentru formarea unui guvern de centru-dreapta, așa cum a promis în campania electorală.
În timpul negocierilor, Ludovic Orban face concesii importante USR-ului și este atacat puternic în interiorul PNL. Reușește să ajungă la o formulă de guvern, însă USR se opune desemnării sale ca premier în acel nou guvern și îl preferă pe Florin Cîțu.
După preluarea ostilă a conducerii PNL, în octombrie 2021 Florin Cîțu începe negocierile cu PSD pentru formarea unui guvern comun.
Pe 23 noiembrie Biroul Politic Național al PNL votează readucerea PSD, din opoziție, la guvernare și Ludovic Orban își dă demisia din PNL în aceeași zi.
După 30 de ani a plecat din singurul partid în care a activat pentru că nu a dorit să își încalce cuvântul dat oamenilor care au avut încredere în el atunci când le-a promis că dacă vor vota PNL vor scăpa de PSD și vor avea un guvern de centru-dreapta.
Pe toată durata acestei veri a încercat o unire a forțelor de centru-dreapta și susținerea unui singur candidat pentru a putea bate binomul PSD-AUR.
Retragerea lui și sprijinul pentru Elena Lasconi, îi oferă șanse reale acesteia, să intre în turul 2.
Cei din Forța Dreptei au acceptat cu inima strânsă această decizie, dar sunt convinși că Ludovic Orban este omul proiectelor mari și a deciziilor înțelepte.
Pe 24 noiembrie votăm Elena Lasconi!
Pe 1 decembrie votăm Forța Dreptei!
Pe 8 decembrie votăm Elena Lasconi!
Comandat de Forța Dreptei- Organizația Județeană Galați
Realizat de SC Tornada Lighting SRL
Cod de Identificare al mandatarului Financiar Coordonator (CMF) atribuit de AEP – 11240022
(P)
The post De ce s-a retras Ludovic Orban din cursa prezidențială? first appeared on Ziar independent din Galați.