De ce nu s-a introdus sistemul VAR la meciurile din Liga 1. Gino Iorgulescu arată cu degetul spre FRF. “Trebuie să plătească!”

Gino Iorgulescu, președintele LPF (Liga Profesionistă de Fotbal), a vorbit într-o conferință de presă despre motivul pentru care nu a fost introdus sistemul VAR la meciurile pe care echipele din Liga 1 le vor juca în sistemul 2019 – 2020.

De ce nu s-a introdus sistemul VAR la meciurile din Liga 1

Oficialul LPF susține că FRF (Federația Română de Fotbal) întârzie implementarea sistemului VAR în Liga 1, toate acestea deoarece CCA nu și-a trimis arbitri să se specializeze în arbitrajul video și că aceștia nu sunt pregătiți să facă față unui sistem de genul VAR.

“Dacă ne întârzie federaţia cu specializarea arbitrilor, atunci nu vom putea implementa (n.r. sistemul VAR) în play-off. Toţi arbitri sunt coordonaţi de FRF, de CCA şi trebuie să îi trimită la specializare, pentru că altfel nu putem implementa. Bineînţeles că pe cheltuiala lor. Dacă era la noi CCA, plăteam noi, dar dacă nu e la noi, trebuie să plătească federaţia. A anunţat federaţia, dar arbitrii sunt specializaţi? Eu cred că nu sunt pregătiţi. Drept dovadă, am avut arbitri la nivel internaţional care nu au putut arbitra în Champions League. Probabil că s-au dus ei (n.r. Haţegan şi Kovacs, care au arbitrat meciuri cu VAR), pe cont propriu, sau au făcut un aranjament cu UEFA sau cu FIFA, pentru că erau arbitri internaţionali. Dar ceilalţi din campionatul intern? Nu cred că sunt specializaţi încă, a declarat Gino Iorgulescu într-o conferinţă de presă.

Gino Iorgulescu la Adunarea Generală a FRF. De ce nu s-a introdus sistemul VAR la meciurile din Liga 1. Sursă foto: sportpictures.eu
Gino Iorgulescu la Adunarea Generală

În ce campionate se folosește sistemul VAR

Până în prezent sistemul VAR a fost introdus în campionatele din Argentina, Austria, Brazilia, Belgia, China, Cehia, Anglia, Franța, Germania Grecia, Israel, Italia, Mexic, Olanda, Polonia, Portugalia, Qatar, Arabia Saudită, Spania, Turcia și MLS. Și meciuri din Copa America, Copa Liebertatodres, Copa Sudamericana, CM, Cupa Confederațiilor, CM U20, CM de fotbal feminin, UEFA Champions League. Sistemul VAR a fost folosit și în finala Europa League.

Cheltuielile pentru implementarea sistemului VAR  pot fi minim de 600.000 de euro și maxim 1,5 milioane, toate acestea deoarece vor fi doi arbitri în plus și alți doi operatori pe partea strict tehnică la fiecare meci. Asta înseamnă o prezență minimă de personal pentru VAR, pentru că în alte țări sunt 3 arbitri în cabină, 2 centrali și un asistent.

Articol preluat de pe Fanatik.ro.

Sursa: Fanatik.ro – vezi articolul

Alte articole