De ce avem senzația că timpul trece mai repede pe măsură ce îmbătrânim: explicațiile specialiștilor

Senzația că timpul trece mai repede pe măsură ce îmbătrânim e una reală și mulți oameni se confruntă cu ea. Specialiștii au, însă, și câteva explicații.

S-au făcut multe studii pe subiect, dar poate cel mai relevant dintre ele vine de la Peter Mangan, psiholog la Clinch Valley College în Wise, Virginia.

El a luat 25 de oameni cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani și 15 oameni cu vârste cuprinse între 60 și 80 de ani și le-a cerut să estimeze un interval de trei minute, numărând secundele printr-o tehnică de tipul „1, 1000, 2, 1000…”.

Adulții tineri au reușit aproape perfect estimarea, atingând o medie de trei minute și trei secunde. În cazul celor mai vârstnici, trecuseră trei minute și 40 de secunde pe care ei le-au perceput ca fiind trei minute, potrivit New Scientist.

O ipoteză sugerează că alternarea ceasului biologic ar putea fi cauza. Încetinirea metabolismului când o persoană devine adultă merge concomitent cu încetinirea bătăilor inimii şi a respiraţiei.

Stimulatoarele cardiace biologice ale copiilor fixează bătăile inimii sau respiraţia într-o perioadă exactă de timp, făcând să pară că a trecut mai mult timp… (Mai mult: Playtech)

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole