Dan MOTREANU: „Republica Moldova și Ucraina fac un pas istoric către aderarea la UE!”

Republica Moldova și Ucraina au primit astăzi de la Bruxelles o veste istorică prin care Comisia Europeană le-a confirmat aspirațiile privind apartenența la UE și a recomandat statelor membre acordarea statutului de țară candidată, cu condiția să ia măsuri suplimentare într-o serie de domenii.

De asemenea, Comisia îndeamnă statele membre să ofere Georgiei perspectiva de a deveni membră a UE, însă acordarea statutului de țară candidată va trebui să mai aștepte în cazul acesteia, depinzând de îndeplinirea unor priorități în sfera cooperării transpartinice, a statului de drept sau a funcționării administrației publice.

Analiza rapidă a candidaturilor celor trei state partenere și asociate la UE, care au fost înaintate la scurt timp după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, constituie o premieră pe fondul presiunii exercitate de războiul ilegal al Rusiei și al amenințărilor multiple de securitate asupra Georgiei și Republicii Moldova.

În ceea ce privește Ucraina, Comisia a constatat că țara a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului, precum și respectul și protecția minorităților; a continuat să înregistreze rezultate macroeconomice solide, demonstrând o rezistență remarcabilă în ceea ce privește stabilitatea macroeconomică și financiară, deși trebuie să continue reformele economice structurale ambițioase; și s-a apropiat treptat de elemente importante ale acquis-ului UE în multe domenii.

În ceea ce privește Republica Moldova, Comisia Europeană a constatat că țara dispune de o bază solidă pentru a ajunge la stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului, precum și respectul și protecția minorităților; politicile macroeconomice au fost rezonabil de solide și s-au înregistrat progrese în consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar mai trebuie întreprinse reforme economice esențiale; țara a creat o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE.

O decizie privind acordarea statutului de țară candidată la UE Ucrainei și Republica Moldova ar urma să fie luată, în unanimitate, de liderii europeni, pe baza opiniilor exprimate de Comisie, la summit-ul de săptămâna viitoare. Ucraina se bucură deja de sprijinul puternic exprimat chiar ieri, la Kiev, de președinții Franței, României, de premierul Italiei și cancelarul federal al Germaniei. Însă și Republica Moldova se bazează pe susținerea fermă a României și a Franței în parcursul său european.”

Sursa foto: Euractiv

(Dan MOTREANU- europarlamentar și vicepreședinte PNL)

Sursa: JurnalGiurgiuvean.ro – vezi articolul

Alte articole