Cutremur de suprafață în România. Ce spun seismologii

Un cutremur de suprafață s-a produs în România pe 15 august, chiar de Sfânta Maria. Seismul de azi noapte a avut o magnitudine de 2,6 grade pe scara Richter, la o adâncime de doar 16 kilometri. Mișcarea tectonică a avut loc în județul Galați, conform datelor furnizate de Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Cutremur în noaptea dinaintea Sfintei Maria

Înainte de cutremurul de azi noapte, un alt seism destul de important s-a produs aseară în jurul orei 20:15. Cutremurul de aseară a avut o magnitudine de 3,8 grade și s-a produs în județul Vrancea, la o adâncime de 138 de kilometri. Seismul produs de Sfânta Maria, la ora 02:02 în apropierea orașelor Târgu Bujor (la o distanță de 29 kilometri), Tecuci (31 de kilometri distanță), Berești (42 de kilometri), Galați (48 de kilometri) și Bârlad (49 kilometri).

Cât de repede se poate anticipa un cutremur, cu tehnologia existentă, în România? Gheorghe Mărmureanu elucidează misterul: „E vorba de câteva secunde sau chiar zeci de secunde. În 4 secunde știm deja ce magnitudine va avea cutremurul.Avem și un sistem de avertizare a cetățenilor care este eficient, însă nu putem transmite tuturor utilizatorilor de celulare pentru că e vorba de un cumul de date impresionant”.

cutremur romania
Cutremurele de suprafață sunt considerate cele mai periculoase. Sursa foto: South Pascadena News

Ce spune Mărmureanu despre prezicerea cutremurelor

„Putem trimite în 27 de secunde prin sistemul de alarmare că va avea loc un cutremur, față de Rusia și Bulgaria unde sistemul te avertizează cu 92 de secunde înainte. În cel mai bun caz, românii pot afla în maximum 30 de secunde că va fi un cutremur” , a mai spus Mărmureanu recent.

Articol preluat de pe Fanatik.ro.

Sursa: Fanatik.ro – vezi articolul

Alte articole