Cum se regenerează pădurile din Godeanu

Peste 70 de hectare de pădure din zona Vârfului Godeanu – Munții Șureanu au fost devastate de incendii, furtuni și boli ale arboretumului. Reprezentanții Direcției Silvice Hunedoara susțin că au făcut eforturi mari ca muntele să fie reîmpădurit.

„Vârful Godeanu (Masivul Șureanu) începe să îşi revină după grelele încercări la care a fost supus. Totul a început în 30 iunie 2005 cu doborâturi de vânt: 11.000 de metri cubi de lemn au fost doborâţi atunci. Au urmat atacuri de insecte şi alte doborâturi de vânt. Mai apoi a venit şi incendiul din anul 2012, în care au ars mii de arbori. Prin eforturile colegilor noştri de la Ocolul Silvic Grădişte s-a reuşit eliberarea suprafeţelor de resturi vegetale şi plantarea a peste 300.000 de puieţi, care urmează să-i aducă muntelui înapoi pădurile pierdute”, a informat Romsilva – Direcția Silvică Hunedoara, care a publicat mai multe imagini din zonele în care se dezvoltă o nouă pădure.


În ultimul deceniu, mai multe catastrofe naturale au lovit Godeanu şi au cauzat distrugerea a peste 70 de hectare de pădure. În anul 2005 zona a fost afectată de doborâturi şi de rupturi de vânt, suprafeţele afectate fiind de 18.1 hectare reîmpădurite. Între anii 2010 şi 2012, ca urmare a infestării cu gândacul de scoarţă al molidului Ips Typogrphus, au fost efectuate din aceeaşi zonă s-a extras un volum total de 274 metri cubi de masă lemnoasă. În 27 august 2012 un incendiu înregistrat în aceeaşi zonă a Muntelui Godeanu a avut ca urmări distrugerea a 55 de hectare de vegetaţie de mici dimensiuni, pădurile şi plantaţiile cu vârstă sub 20 de ani şi arderea coronamentului la pădurea de 145 de ani, pe 15.3 hectare. În ultimii patru ani s-au plantat aproape 400.000 de puieţi de molid, brad şi larice pe o suprafaţă totală de peste 70 de hectare a muntelui.
Vârful Godeanu (1656 metri) se află la circa o oră de urcat din Sarmizegetusa Regia şi este considerat de unii istorici muntele sfânt al dacilor şi locul unde strămoşii noştri aduceau sacrificii lui Zamolxis. Muntele a fost înconjurat de cea mai mare concentrare de aşezări civile militare şi religioase reperate şi cercetate din toată Dacia, iar la poalele sale se află cele mai multe sanctuare din toată Dacia. De asemenea, este singurul vârf vizibil de pe culmile tuturor cetăţilor dacice din zonă.

Sursa: ZHD.ro – vezi articolul

Alte articole