Criză de vaccin antigripal în România. Ministrul Sănătăţii: Alte 500.000 de doze de vaccin antigripal, livrate pe 10 noiembrie

Este criză de vaccin antigripal. Cererea este foarte mare, iar dozele lipsesc. Nu se găsesc nici în cabinetele medicilor de familie şi nici măcar în farmacii, în condiţiile în care noiembrie este ultima lună propice pentru vaccinare.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat joi că o a doua tranşă de 500.000 de doze de vaccin antigripal va fi livrată pe data de 10 noiembrie, iar ultima tranşă – la începutul lunii decembrie.

“Vom încerca să optimizăm acest sistem şi la anul să nu mai vorbim de o criză a vaccinului. Procedurile trebuie demarate din timp şi nu trebuie să ajungem în situaţia asta şi, evident, cei responsabili să înveţe din greşelile care s-au făcut”, a precizat ministrul Sănătăţii, care a menţionat că în luna octombrie a fost livrată prima tranşă de 500.000 de doze de vaccin antigripal.

VACCINUL ANTIGRIPAL ajunge la DNA. Sorina Pintea, primele declaraţii despre licitaţia pentru vaccinul care nu este indicat copiilor

1,5 milioane de doze de vaccin antigripal au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru sezonul 2019 – 2020. Campania de vaccinare gratuită a început din a doua jumătate a lunii octombrie.

Campania de vaccinare a MS se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi şi vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită prin Ministerul Sănătăţii sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform Strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Din totalul dozelor achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, 10.000 de doze de vaccin antigripal sunt indicate şi pentru imunizarea copiilor între 6 luni şi 3 ani.

“În cadrul Acordului Cadru pe care Ministerul Sănătăţii îl are încheiat cu cei 5 furnizori de vaccin gripal, Ministerul Sănătăţii asigură şi 10.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea copiilor între 6 luni şi 3 ani, din categoriile cu risc de îmbolnăvire, cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, hepatice, neurologice metabolice, renale, diabet zaharat, obezitate, sindrom imunodeficienţă primară sau astm”, a anunţat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

Surs: romaniatv.net

Sursa: olt-alert.ro – vezi articolul

Alte articole