Atingerea unei alte persoane poate crește nivelurile de oxitocină, hormonul „bunătății”.
Dar contextul contează cu adevărat. Situația afectează nivelurile de oxitocină nu numai în acest moment, ci și mai târziu, așa cum au arătat cercetătorii de la Universitatea Linköping și Universitatea din Skövde din Suedia. Studiul lor a fost publicat în revista științifică eLife.
O îmbrățișare din partea unui părinte, o mână caldă pe umăr sau o mângâiere din partea unui partener romantic sunt exemple ale modului în care atingerea poate întări legăturile sociale dintre oameni și poate influența emoțiile.
Dar, deși atingerea și simțul tactil au o funcție foarte importantă, cunoștințele despre cum funcționează de fapt acest lucru încă lipsesc.
Studiile la animale au arătat că hormonul oxitocina este legat de atingere și legături sociale.
Cu toate acestea, multe întrebări rămân fără răspuns când vine vorba de rolul oxitocinei în interacțiunile sociale umane și despre modul în care acest hormon poate influența și fi influențat de creier.
Pentru a studia acest lucru mai îndeaproape, cercetătorii au examinat ce se întâmplă în corp când simțim o atingere moale.
„Am văzut că răspunsul la oxitocină al organismului la atingere a fost influențat de situație: ce s-a întâmplat cu câteva momente mai devreme și cu cine are loc interacțiunea.
Hormonul nu funcționează ca un buton de pornire/oprire, ci mai degrabă ca un întrerupător de luminozitate.” spune India Morrison, profesor asociat senior la Departamentul de Științe Biomedicale și Clinice de la Universitatea Linköping.
Oxitocina este eliberată într-o varietate de situații și are mai multe funcții în organism.
„Ar putea fi bine să ținem cont că defapt contextul contează, de exemplu atunci când se administrează oxitocină sintetică sub formă de spray nazal, ca parte a tratamentului afecțiunilor care afectează starea de spirit”, spune India Morrison.
Material furnizat pentru Science daily de Universitatea Linköping
Original scris de Karin Söderlund Leifler
Foto burst shopify Avelino Calvar Martinez
The post Creierul reacționează diferit la atingere, în funcție de context first appeared on Cunoaste lumea.