Contactul dintre europeni si indigenii americani a dus la moartea a 10% din populația totală a globului din acele timpuri și la apariția unei… mini ere glaciare

Înainte de sosirea lui Columb în America, în anul 1492, pe continent se aflau, conform estimărilor, în jur de 60 de milioane de indigeni. Un secol mai târziu, numărul acestora a scăzut la aproape 6 milioane. Contactul cu europenii a adus nu numai război și foamete, ci și boli care au decimat populațiile locale. Acum, un nou studiu publicat în revista Quarterary Science Reviews susține că aceste decese au avut loc la o scară atât de mare încât au condus la o “mică epocă de gheață”: o epocă de răcire globală între secolul al-XVI-lea și mijlocul secolului al XIX-lea.

Cercetătorii de la University College din Londra au descoperit că, după declinul rapid al populației, au fost abandonate mari zone de vegetație și terenuri agricole. Copacii și flora care au repopulat terenurile agricole neorganizate au început să absoarbă mai mult dioxid de carbon, îndepărtând atâtea gaze cu efect de seră din atmosferă încât temperatura medie a planetei a scăzut cu 0,15 grade Celsius. În mod tipic, experții se uită la revoluția industrială ca fiind geneza impactului climatic determinat de om. Dar acest studiu arată că efectele au început cu aproximativ 250 de ani mai devreme.

“Oamenii au modificat clima încă înainte de arderea combustibililor fosili. Arderea combustibililor fosili a grăbit apoi ritmul”, a declarat autorul studiului, Alexander Koch, pentru Business Insider.

Potrivit lui Koch, între anii 1492 și 1600, 90% din populațiile indigene din cele două Americi au murit. Acest lucru înseamnă că aproximativ 55 de milioane de oameni au pierit din cauza violenței și a agenților patogeni precum variola, rujeola și gripa. Conform acestor calcule noi, numărul de morți a reprezentat aproximativ 10% din populația întregului Pământ la momentul respectiv.

„Scăderea de CO2 a fost suficientă pentru scăderea temperaturilor globale cu 0,15 grade Celsius și pentru a contribui la tendința enigmatică de răcire globală numită Epoca Micului Ice Age petrecută între 1500 și 1600, în timpul căreia ghețarii s-au extins. Scăderea dioxidului de carbon din atmosferă care a avut loc în acei ani reprezintă, astăzi, doar aproximativ trei ani de emisii de combustibili fosili. Din păcate nu există nicio modalitate de reducere a emisiilor de combustibili fosili”, a spus Koch.

sursa: https://www.sciencealert.com/new-study-says-europeans-killed-so-many-indigenous-americans-the-planet-cooled-down
traducere și adaptare: Radu Ungureanu

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole