Comasarea alegerilor, un interes exclusiv al PNL!

 

 

Asta ca să ne înțelegem din capul locului. Un partid considerat mare, aflat în picaj abrupt de ceva vreme pentru care comasarea alegerilor este fix un colac de salvare.

Pentru PSD este același lucru dacă decid comasarea sau nu, cu toate că ar putea avea și aceștia un mic avantaj în sensul în care, o prezență mai mare la vot la europarlamentare, acolo unde știm cu toții că avem procente modeste, le-ar putea rotunji profitul.

Este singura variantă în care oamenii lui Ciolacu n-ar spune nu comasării.

Revenind la liberali, dincolo de faptul că aceștia se tem ca dracu’ de tămâie de tot ce înseamnă dreapta unită iar, pe ici pe acolo, chiar de AUR sau S.O.S., pentru ei agenda politică din ultimul an încoace începe cu această comasare, ca punct primordial al existenței lor pe scena politică imediată.

Și PSD se mai gândește, pentru că n-ar spune pas la a-și altoi colegii de conjunctură din coaliție, pentru că, nu-i așa, nu putem vorbi nicicum de PSD+PNL=LOVE!

Toate, dar absolut toate argumentele aduse de liberali sunt aiuritoare, singura variantă cumva mai aproape de adevăr fiind teama de concurența nu neapărat a partidelor mai mici cât mai noi apărute pe scena politică.

Exemplele cum că și în țara X se va face așa, nici nu sunt de luat în calcul pentru că fiecare stat din punct de vedere electoral, are caracteristicile sale. Nici o eventuală economie la buget nu este reală pentru că, vom merge mai puțin prin secțiile de vot dar în mai multe, ceea ce înseamnă că e tot pe-acolo…

 

 

Ce spun specialiștii EFOR…?

 

Specialiştii Expert Forum avertizează că, în ciuda faptului că și alte state UE vor comasarea alegerilor în 2024, acest proces „nu merge și în România”, din cauza că modificarea legislației s-ar realiza prea târziu.

 În acest moment sunt 9 state membre ale Uniunii Europene care au comasat localele cu europarlamentarele.

 

EFOR: „Aspectele negative înclină balanța decisiv în direcția necomasării alegerilor”

EFOR a criticat comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, din numeroase motive, care țin de legislație, practică și principii constituționale.

Potrivit sursei citate, în ciuda unor aspecte pozitive precum revenirea la calendarul normal al alegerilor sau creșterea participării la alegerile europarlamentare, ar exista mai multe motive care ar arăta că este mai bună o decizie a necomasării alegerilor.

„Partidele mari, tradiționale ar avea de câștigat, în detrimentul partidelor mici, cu agende locale. Nu în ultimul rând, deși s-a invocat scăderea costurilor de organizare a alegerilor, reiterăm că în conformitate cu legislația în vigoare vor trebui organizate secții de votare separate pentru locale și europarlamentare, fapt care nu va conduce la scăderea costurilor. Dimpotrivă, organizarea de secții separate va agrava problemele privitoare la spațiile insuficiente, la dificultatea de a identifica resursele umane necesare. În plus există un risc semnificativ de confuzie în rândul alegătorilor cu privire la procesele electorale care se desfășoară concomitent”, a transmis EFOR.

 

 

The post Comasarea alegerilor, un interes exclusiv al PNL! first appeared on Ziar independent din Galați.

Sursa: ExpressDeDunare.ro – vezi articolul

Alte articole