Statuile gemene situate în fața ruinei Templului mortuar al lui Amenhotep al III-lea, cel mai mare templu din Necropola tebană, îl înfățișează pe Amenhotep al III-lea într-o poziție așezată, cu mâinile sprijinite pe genunchi și cu privirea îndreptată spre est (de fapt ESE în orientare modernă) spre râu.
Două figuri mai scurte sunt sculptate în tronul din față alături de picioarele lui: acestea sunt soția lui Tiye și mama Mutemwiya. Panourile laterale îl reprezintă pe zeul Nilului Hapi.
Statuile sunt realizate din blocuri de gresie de cuarțit care au fost extrase la el-Gabal el-Ahmar (lângă Cairoul de astăzi) și transportat 675 km pe uscat până la Teba (Luxor).
Funcția inițială a lor a fost de a sta de pază la intrarea în templul memorial (sau templul mortuar) al lui Amenhotep: o construcție masivă construită în timpul vieții faraonului, unde era venerat ca un zeu pe pământ atât înainte, cât și după plecarea sa din aceasta lume.
La vremea sa, acest complex de temple era cel mai mare și mai opulent din Egiptul Antic.
Acoperind un total de 35 de hectare, chiar și mai târziu rivali precum Ramesseum al lui Ramses al II-lea sau Medinet Habu al lui Ramses al III-lea nu au putut să-l egaleze ca suprafață; chiar și Templul lui Karnak, așa cum era pe vremea lui Amenhotep, era mai mic.
Totuși, cu excepția Coloșilor, foarte puțin rămâne astăzi din templul lui Amenhotep. Situat la marginea câmpiei inundabile Nilului, inundațiile anuale succesive i-au ros fundațiile – o litografia din anii 1840 de David Roberts arată Colosii înconjurați de apă.
Numele arab modern este Kom el-Hatan, dar este cunoscut în general sub numele roman ca Templul lui Memnon.
Memnon a fost un erou al războiului troian, un rege al Etiopiei care și-a condus armatele din Africa în Asia Mică pentru a ajuta la apărarea orașului asediat, dar în cele din urmă a fost ucis de Ahile.
Se spunea că Memnon (al cărui nume înseamnă Neclintitul sau Hotărâtul) ar fi fiul lui Eos, zeița zorilor.
El a fost asociat cu coloșii construiți cu câteva secole mai devreme, care au devenit cunoscuți sub numele de Coloșii din Memnon.
În cele din urmă, întreaga Necropolă tebană a devenit în general denumită Memnonium făcându-l „Conducătorul vestului”, ca în cazul zeului Osiris, care era numit șef al vestului.
În secolul al XIX-lea, William de Wiveleslie Abney a remarcat că „arabii numeau aceste statui „Shama” și „Tama”, iar când vorbeau despre ele împreună, le-au dat denumirea de Sanamât, sau “idolii”.
Foto domeniu public
The post Coloșii din Memnon first appeared on Cunoaste lumea.