Circa trei sferturi dintre români consideră că facturile la UTILITĂȚI, conțin ”taxe ascunse” și că în Romania ar trebui înființat un ”Tribunal de MEDIU”!

Sondajul realizat recent de INS are o componentă ecologistă, pe lângă cea politică, explorând și modul în care românii se raportează la poluare, la energie, dar și la abordări naționalist – conspiraționiste, cum ar fi aserțiunea că România ar fi „groapa de gunoi a Europei”.

Astfel, 43.7% dintre români sunt de acord cu afirmația în „foarte mare măsură”, iar 36.4% „în mare măsură”, adică 80.1% dintre români împărtășesc această opinie.

Românii sondați sunt nemulțumiți și de modul în care statul subvenționează trecerea la producția de energie din surse regenerabile, iar 70.7% dintre ei consideră că statul „ar trebui să facă mai mult.”

Peste 73% sunt convinși că facturile la utilități conțin taxe ascunse.

Cu toate acestea, 68.7% dintre ei cred că schimbările climatice sunt provocate de om, în special de activitatea sa economică. Peste 42% spun că explotarea pădurilor este vinovată de aceste schimbări, iar 80.8% sunt total împotriva defrișărilor de pădure pentru a deschide noi exploatări de cărbune.

În aceeași logică, 52.3% consideră că producția de energie nucleară ar fi un lucru bun pentru România, iar 48.9% dintre ei ar fi dispuși să folosească mai des transportul în comun pentru a proteja mediul.

În schimb, 54.9% cred că România nu ar trebui să permită implicarea investitorilor privați în exploatarea resurselor naturale esențiale pentru securitatea țării, dezvoltarea economică și bunăstarea oamenilor.

Un procent copleșitor de 89.3% dintre cei sondați consideră că în România ar trebui înființat un Tribunal de Mediu care să judece infracțiunile împotriva mediului, iar 94.7% ar dori înăsprirea sancțiunilor și pedepselor pentru aceste infracțiuni.

Cu toate acestea, doar 29.3 ar fi dispuși să-și instaleze panouri fotovoltaice, dar nu pentru că ar trăda opțiunea ecologistă majoritară, ci pentru că nu și-ar permite instalarea lor indiferent de nivelul subvenției.

(Jurnal)

Sursa: JurnalGiurgiuvean.ro – vezi articolul

Alte articole