Cine vrea să-și schimbe permisul sau să obțină carnetul de conducere va trebui să treacă această examinare

De acum cine vrea să devină șofer sau să-și schimbe permisul de conducere va trebui să aibă adeverință de la un medic în ceea ce privește sănătatea plămânilor, mai exact, pentru cine suferă de apnee, o tulburare de respirație care apare în timpul somnului și care provoacă oboseală și probleme cardiace.

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Potrivit unor informații oferite de polițiști, anul trecut au fost 190 de accidente provocate de cei care au adormit la volan. 227 de oameni au fost răniți și 67 au murit.

Super oferta DUBAI. Plecare cu avionul din Cluj in 5.10,12.10,19.10 si 26. de la 529 euro/persoana

Sindromul apneei numit și sforăit, este caracterizat prin intreruperi repetitive ale fluxului de aer nasobucal in timpul somnului cu o durata de minim 10 secunde.

Controalele pentru sindromul de apnee în somn sunt făcute acum doar pe baza răspunsurilor date de șoferi, dar testul pneumologic este obligatoriu deocamdată doar pentru șoferii din transportul de călători și marfă.

Marinel Sergiu Deceanu, medic: „Doar pentru cei care solicită eliberarea de carnet profesionist, respectiv grupa a doua, care este pentru categoriile C, D, E. Pentru grupa întâi rămân valabile doar cele şase examinări care s-au făcut până în prezent”.

Majoritatea pacienților (60%) care suferă de apnee în somn sunt supraponderali şi obezi. O creştere de 10% a greutăţii este asociată cu un risc de 6 ori mai mare de apariţie a episoadelor de apnee. O circumferinţă a gâtului peste 44 cm la bărbaţi şi peste 37 cm la femei creşte riscul de apariţie a sindromului de apnee în somn.

Factori de risc:

  • genetici
  • fumatul
  • consumul de alcool sau de medicamente sedative
  • bolile endocrine precum  hipotiroidismul
  • ovarelor polichistice

Sursa: a1.ro

 

Sursa: JurnalMM.ro – vezi articolul

Alte articole