Ciclonul anunțat că mătură România s-a dovedit a fi doar …apă de ploaie! Exagerarea mediatică a compromis previziunile reale ale meteorologilor! Statul folosește vremea ca manevră de imagine!

Ministrul Mediului, Mircea Fechet,  transmitea sâmbătă  un mesaj video, în miez de noapte, în care arăta că ciclonul „Ashley” va mătura România de la vest la est.

În urma  acestui anunț, au fost pasageri care au refuzat să zboare cu avionul, o sumedenie de alerte transmise pe telefoane, ședințe și mesaje alarmiste transmise de autorități. și multe glume apărute în mediul on line. Așa a arătat weekendul trecut, România care  așteptat cu sufletul la gură să vadă ce va face „ciclonul Ashley”.

La Galați, 6.000 de oameni au fost  pur și simplu scoși din case și relocați, cu forța, pentru a nu se repeta drama din 15 septembrie. Atunci inundațiile apocaliptice care s-au abătut asupra județului Galați, în special, au ucis cinci persoane, aproape 6.000 de case fiind afectate.

Ciclonul Ashley, este o găselniță românească” numea  profesorul universitar Lucian Sfîcă, de la Facultatea de Geografie și Geologie din Iași, isteria ce a cuprins autoritățile în pragul nopții de sâmbătă spre duminică, 29 septembrie.

El mai spunea că „A transforma fenomenul meteo într-o știre senzaționalistă poate duce la pierderea credibilității științei în rândul publicului larg” , lucru care s-a și întâmplat cu mare parte dintre cetățeni, care au făcut imediat o asociere între panica creată de autorități în cazul așa zisului ciclon apocaliptic,  cu măsurile extreme luate de reprezentanții guvernului în perioada Pandemiei când ni se interzicea să ieșim din case, cerându-ne expres să ne vaccinăm precum își doreau ei.

Prezentat mai ales de către televiziuni drept „un mare pericol pentru România”, așa-zisul ciclon Ashley, după cum am văzut cu toții,  nu a făcut niciun fel de ravagii. a Fost pur și simplu o ploaie de toamnă, cu debite normale pentru aceasdtă perioadă.

În realitate, acest ciclon nu există, mai spunea profesorul universitar Lucian Sfîcă. Într-o relatare pe pagina de Facebook intitulată „Meteo Moldova”, el preciza că „din situația acestor zile rezultă un risc major ca meteorologia să fie decredibilizată ca știință în percepția publicului larg”.

În ultimele zile, mass-media din România au fost inundate de știri alarmante cu privire la un presupus ciclon devastator, denumit „Ashley”, care ar urma să lovească țara noastră. Însă profesorul Lucian Sfîcă, specialist în meteorologie, demontează complet aceste informații, calificându-le drept „o găselniță românească” fără bază reală.

Potrivit profesorului Sfîcă, numele „Ashley” este o invenție pur românească, neavând nicio confirmare în afara granițelor. „Dacă faceți o simplă căutare pe internet, veți observa că Ashley este un termen folosit doar în România. Acest lucru ar trebui să ne dea de gândit”, a explicat universitarul.

Întrebat ce trebuie să înțelegem și să învățăm din povestea falsă privind ciclonul „Ashley”, profesorul universitar a spus:

Ar fi bine dacă din acest episod am înțelege că prognozele meteorologice nu pot reprezenta subiecte de cancan mediatic. O prognoză meteorologică ce indică un cod portocaliu sau roșu nu trebuie să se transforme în isterie, ci într-o informare corectă a cetățenilor și măsuri clare ale autorităților, dar fără zgomot mediatic exagerat din partea acestora. Un curent periculos de opinie în momentul de față este cel care duce la sporirea neîncrederii în prognozele meteorologice oficiale. Este în mod clar un curent greșit, deoarece în acest fel evenimente meteorologice extreme în viitor vor ajunge să fie tratate superficial de către cetățeni, cu consecințe grave”, spune profesorul Sfîcă.

Profesorul Sfîcă a vorbit și despre cât de mult mai au oamenii încredere în previziunile meteo și în știință când apar astfel de cazuri în care nu există concordanță între ce se anunță la televizor și se ce întâmplă afară.

Pentru a răspunde acestei întrebări cred că o anchetă sociologică ar aduce un răspuns fundamentat științific. Repet, prin astfel de evenimente cu siguranță scade încrederea omului de rând în ce se spune în prognoza de la televizor. Dar subliniez situația în care ne aflăm, cea în care prognozele meteorologice oficiale aduc informații de cele mai multe ori pertinente, însă de acolo până la știri apare exagerarea mediatică ce compromite în definitiv chiar munca onestă a meteorologilor prognoziști.

Este clar că trebuie schimbat ceva substanțial în materie de comunicare a știrilor meteorologice și chiar în comunicarea autorităților cu cetățenii. Putem vorbi chiar de necesitatea unei strategii de comunicare în această direcție, care să implice deopotrivă specialiști în științele atmosferei, în științele comunicării și bineînțeles autoritățile. Cu siguranță, în aceste discuții un punct solid de plecare ar fi ca știrile meteorologice să nu fie, așa cum am spus, subiect de cancan sau clickbait”, a indicat profesorul, precizând totodată că autoritățile trebuie să identifice formele prin care să transmită mesaje meteo importante, dar care să nu vină la pachet cu multă spaimă pentru populație.

La rândul său, Bogdan Teodorescu, conferențiar universitar în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice a SNSPA și doctor în comunicare spunea:

„Aceste „valuri de isterie” vin pe fondul unei comunicări „pe muchie” pe care statul român o face cu cetățeanul de obicei, în condițiile în care încrederea românilor este foarte scăzută în ceea ce spun reprezentanții autorităților.”

Astfel, după cum arată expertul în comunicare, statul român a avut tendința de a „supralicita” fenomenele meteo din weekendul trecut.

„Statul de fapt nu mai e crezut de cetățean. Cetățeanul are dubii în legătură cu ce primește de acolo. Și de atunci, statul trebuie să facă manevre de imagine în loc să rămână doar în zona de informare”, a adăugat conferențiarul universitar. Iar ciclonul Ashley nu a fost altceva decât o manevră de imagine a politicienilor aflați la putere.

Suntem obișnuiți în România, să inventăm denumiri pentru fenomene meteo obișnuite, transformând fiecare ploaie mai puternică într-o poveste de groază.

Pentru a  menține încrederea publicului va trebui să renunțăm la  povestea cu „fetița care strigă lupul” , căci altfel nimeni nu o să mai ia în seamă previziunile anunțate în mass media,  reîntorcându-se la metodele empirice de a afla cum va fi vremea, dând fuga la cocină să vadă dacă  porcul stă cu paiul în gură!

Sursa: Republica.ro și Digi 24

Articolul Ciclonul anunțat că mătură România s-a dovedit a fi doar …apă de ploaie! Exagerarea mediatică a compromis previziunile reale ale meteorologilor! Statul folosește vremea ca manevră de imagine! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Sursa: JurnalGiurgiuvean.ro – vezi articolul

Alte articole