În acest an, România bifează o premieră: este pentru prima dată când legumicultorii au cultivat tomatele încă de la sfârșitul lunii octombrie-început de noiembrie, adică cu 30-45 de zile mai devreme decât în mod normal.
Aceasta înseamnă că în jur de 15 martie, dacă nu chiar și mai devreme, vor fi culese primele roșii, iar prețurile la producător vor fi pe măsura cheltuielilor efectuate în extra-sezon: aproximativ 8 euro/kilogram, cel mai mare preț din lume cu care se produc tomatele, după cum recunosc chiar legumicultorii. Un nivel ridicat, dar cam la nivelul de anul trecut și care ar trebui să acopere costurile, în primul rând, cele cu încălzirea, potrivit Termene.ro.
Fermierii sunt conștienți și ei că acest preț nu va ține mult, ci dar o săptămână – două, după care va începe să scadă, pe măsură ce oferta în piață crește. Speră, însă, să apuce să-și acopere costurile și să aibă parte de o iarnă blândă, pentru că în caz de vreo „nenorocire” vor fi scoși din piață pentru multă vreme: le va trebui cel puțin 10 ani să-și revină.
Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, spune că temperaturile ridicate pentru această perioadă a anului au schimbat calendarul de producție pentru mulți legumicultori. Cum sere în România nu prea mai există, solariile încălzite constituie prima opțiune pentru producători, în ciuda costurile ridicate pe care le presupun. Ori fără căldură, plantele nu se pot dezvolta în această perioadă când afară este frig.
”Daca clima se menține ca acum, primele tomate le mâncăm după 15 martie. Una este să mănânci roșie românească în martie – aprilie și alta în iunie, dar chiar și așa, față de anul trecut, legumicultorii au decalat plantarea roșiilor cu 30-45 de zile. Avem cele mai mari costuri pentru a produce prima tomată românească în solarii tip seră, la rece cum se numesc ele, cu sistem de încălzire. Sunt cele mai ridicate costuri din lume, care se răsfrâng în prețul către consumator. Nu o să vedeți nicio tomată in lume care pleacă, cred eu, de la producător cu 8 euro/ kg, gustul este inconfundabil”, a declarat pentru Termene.ro Ion Păunel.
<p>Aceasta postare Cele mai scumpe roșii din lume sunt produse în România. Prețul este de 8 euro pe kilogram apare prima data pe Transilvania 365.</p>