Cel mai mare cerc megalitic de piatră din lume…

Avebury este un monument neolitic henge care conține trei cercuri de piatră, în jurul satului Avebury din Wiltshire, în sud-vestul Angliei.

Unul dintre cele mai cunoscute situri preistorice din Marea Britanie, conține cel mai mare cerc megalitic de piatră din lume.

Este atât o atracție turistică, cât și un loc de importanță religioasă pentru păgânii contemporani.

Construit de-a lungul a câteva sute de ani în mileniul al treilea î.Hr., în timpul neoliticului, sau Noua Epocă a Piatrei, monumentul cuprinde un henge mare (o bancă și un șanț) cu un cerc exterior de piatră mare și două cercuri de piatră separate mai mici situate în centrul Monumentului.

Scopul său inițial este necunoscut, deși arheologii cred că, cel mai probabil, a fost folosit pentru o formă de ritual sau ceremonie.

Monumentul Avebury face parte dintr-un peisaj preistoric mai mare care conține mai multe monumente mai vechi din apropiere, inclusiv West Kennet Long Barrow, Windmill Hill și Silbury Hill.

Până în epoca fierului, situl fusese efectiv abandonat, cu unele dovezi ale activității umane pe sit în perioada romană.

În Evul Mediu timpuriu, un sat a început să fie construit în jurul monumentului, extinzându-se în cele din urmă în el.

În perioadele medievale târzii și moderne timpurii, oamenii locali au distrus multe dintre pietrele în picioare din jurulacestui henge, atât din motive religioase, cât și din motive practice.

Cu toate acestea, anticarii John Aubrey și William Stukeley s-au interesat de Avebury în secolul al XVII-lea și au înregistrat o mare parte din sit înainte de distrugerea acestuia.

În secolul al XX-lea au urmat investigații arheologice, conduse în primul rând de Alexander Keiller, care a supravegheat un proiect care a reconstituit o mare parte din monument.

Avebury este deținut și administrat de National Trust. A fost desemnat un monument antic programat, precum și un sit al patrimoniului mondial, în această din urmă calitate fiind văzut ca o parte a peisajului preistoric mai larg din Wiltshire cunoscut sub numele de Stonehenge, Avebury și Situri asociate.

Foto wikipedia

The post Cel mai mare cerc megalitic de piatră din lume… first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole