Cei de la ANAF tot cu gura! Doar că legea nu-i prea ajută…

O practică abuzivă a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), despre care specialiștii avertizau recent, a fost confirmată de instanțele judecătorești. Concret, judecătorii au stabilit că neîndeplinirea obligației de declarare și plată a unui impozit se prescrie în șase luni de la termenul-limită, fiind vorba de o contravenție instantanee, astfel că, după expirarea celor șase luni, amenda nu se mai poate aplica. Asta în condițiile în care ANAF consideră că este o contravenție continuă pentru care poate aplica amenzi chiar și după mai mulți ani.

Această interpretare a fost confirmată de instanțele judecătorești atât pe fond, cât și la apel, astfel că vorbim de o decizie definitivă. În esență, judecătorii au stabilit că vorbim de o contravenție instantanee, nu de o contravenție continuă, așa cum susținea ANAF.

Avocații au reușit să demonstreze că nereținerea impozitului aferent veniturilor realizate de nerezidenți nu este una continuă (durează în timp), ci este una instantanee (a fost săvârșită dintr-o dată) și, prin urmare, este supusă unui termen de prescripție de șase luni, nu de cinci ani, cum interpretau organele fiscale.

Avocații atenționau, în primăvara acestui an, că inspectorii ANAF aplică uneori, în mod abuziv, amenzi contravenționale pentru obligații declarative și de plată pentru care prescripția a intervenit, de fapt, după șase luni de la termenul de declarare și plată. Cu această ocazie, se recomanda contribuabililor să fie foarte atenți atunci când inspectorii le aplică, în urma unui control, amenzi pentru fapte mai vechi de șase luni.

Această soluție ar trebui să tragă un semnal de alarmă la nivelul organelor fiscale cu privire la posibilitatea de a amenda contravențional contribuabilii pentru neîndeplinirea unei obligații supuse unui termen.

Sancționarea contravențională în domeniul fiscal se supune regimului general stabilit OG 2\2001. Conform acestui act normativ, contravențiile instantanee se prescriu după șase luni de la săvârșirea faptei, în timp ce contravențiile continue se prescriu după cinci ani de la încetarea săvârșirii faptei.
În ultimele zile un val masiv de amenințări directe vine tocmai dinspre această instituție. Inspectorii ANAF spun că vor lua la puricat persoanele fizice, inclusiv cu probe reținute pe rețelele de socializare.

The post Cei de la ANAF tot cu gura! Doar că legea nu-i prea ajută… first appeared on Ziar independent din Galați.

Sursa: ExpressDeDunare.ro – vezi articolul

Alte articole