Ce nu este bine să faci de Moşii de Vară, în sâmbăta dinaintea Rusaliilor

Sâmbăta de dinaintea Rusaliilor are o semnificație aparte pentru  toți credinioșii din România, întrucât în această zi sunt prăznuiți Moșii de Vară, prilej cu care în toate bisericile ortodoxe sunt oficiate slujbe pentru pomenirea celor trecuți în neființă.

Superstiții cu ocazia Moșilor de Vară

Majoritatea sărăbătorilor păstrate din moși-strămoși sunt încărcate deobiceiuri și superstiții cu totul și cu totul speciale, iar Sâmbăta Morților, cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de Vară, nu face exceoție. Spre exemplu, gospodinele se pregătesc temeinic și împart bucate specifice, precum colivă, colaci, fructe, sarmale, orez cu lapte și vin.

Potrivit specialiştilor în Etnografie, multe localități din Bărăgan au păstrat vie o  tradiţie moştenită încă de pe vremea dacilor. Astfel, cu ocazia Moșilor de Vară se împart vase de lut iar de cozile acestora se leagă ciorchini de cireşe şi flori de tei sau trandafiri albi, în memoria celor care nu mai sunt printre noi. Dacii considerau că astfel de ofrande reprezintă punți de legătură între viața pământeană și cea veșnică.

În Sâmbăta de dinaintea Rusaliilor, se aduce închinare sufletelor celor care nu mai sunt printre noi. Sursa foto:adevărul.ro
În Sâmbăta de dinaintea Rusaliilor, se aduce închinare sufletelor celor care nu mai sunt printre noi. Sursa foto:adevărul.ro

Ce nu trebuie să faci în Sâmbăta Morților

Mai mult decât atât, există și o serie de lucruri despre care bătrânii avertizează că trebuie evitate în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor, pentru că aduc ghinion. Spre exemplu, în ziua Moșilor de Vară nu se mătură, pentru a nu le intra praf în ochi sufletelor celor morți, care stau în spatele ușilor până de Rusalii, când se vor înălța la cer, după săvârșirea Liturghiei.

De asemenea, nu se aruncă gunoiul afară, pentru că se spune că în felul acesta poate ajunge la morți, în locul mânăcrii și băuturii pe care le așteapăt. Totodată, nu este indicat să dormi afară, să mergila fântână ori la o răscruci de drumuri, întrucât văzduhul este plin de spiritele celor trecuți în neființă, eliberate în Joia Mare.

 

 

Articolul Ce nu este bine să faci de Moşii de Vară, în sâmbăta dinaintea Rusaliilor apare prima dată în Stiri Mondene.

Sursa: Fanatik.ro – vezi articolul

Alte articole