Ce este Valhalla în mitologia nordică?

În mitologia și religia nordică, Odin, regele tuturor zeilor nordici, stăpânește locul magnific din lumea spiritelor numită Valhalla. Împreună cu valkyriile sale de ajutor, Odin determină ce războinici vor muri în luptă și vor merge la Valhalla după moarte.

Odată ajunși acolo, războinicii au o treabă critică. Ei trebuie să se pregătească pentru Ragnarok, marea bătălie în timpul căreia Giganții vor distruge cosmosul.

Deși acest lucru pare a fi un complot fantezist pentru filme, vikingii și alți oameni din nord și-au luat foarte în serios credințele despre Valhalla. Exact ce este Valhalla în mitologia nordică și ce ne spun sursele vechi nordice despre locul magic?

Pronunțat val-HALL-uh, cuvântul derivă din norvegianul vechi Valhöll, care înseamnă „sala celor uciși”. Cea mai comună descriere a Valhalla îl plasează în splendidul tărâm al zeilor, Asgard – una dintre cele nouă lumi ale cosmosului nordic.

Lumea Asgard este un loc de frumusețe, ordine și dreptate și este legată de ramurile superioare luminoase ale arborelui lumii, Yggdrasil. În tărâmul zeilor, Odin’s Hall of the Slain există într-un loc numit Gladsheim sau „Happy Home”.

Aceasta este, de asemenea, casa preferată a lui Odin în Asgard. În plus, potrivit unor surse vechi nordice, Gladsheim este, de asemenea, locul de întâlnire al zeilor în care aceștia țin consiliul în fiecare zi, notează Historic Mysteries.

Totuși, așa cum a fost cazul pentru alte lumi spirituale nordice, unele dintre mitologii au descris, de asemenea, Sala celor uciși ca fiind existentă într-o lume subterană.

Chiar numele Valhöll, „sala celor căzuți”, pare în mod clar legat de numele Valhallr, „stânca celor căzuți”, un titlu dat anumitor stânci și dealuri unde se credea că morții locuiau în sudul Suediei, unul dintre cele mai mari centre istorice ale închinării lui Odin.

Alegătorii celor uciși” sunt frumoase fecioare războinice care îl ajută pe Odin în mai multe moduri. Cea mai importantă treabă a lor este aceea de a ajuta la determinarea războinicilor care trăiesc sau mor în luptă.

Dintre cei care mor, valchirii vor duce jumătate la Valhalla și vor deveni Einherjar (pronunțat „ane-HAIR-yar”), războinicii de elită ai lui Odin.

Acești luptători onorați sunt destinați să-l ajute pe Odin în Ragnarok, marea bătălie finală care va veni la sfârșitul ciclului cosmic în timpul căruia vor muri cele mai multe dintre viețuitoarele din cosmos.

Între timp, Einherjar își petrec majoritatea zilelor perfecționând abilitățile, luptându-se și pregătindu-se pentru marea bătălie. În restul timpului, ei se bucură vesel de o recompensă nesfârșită din toate cele mai bune alimente și băuturi.

Bucătarul zeilor sacrifică în fiecare zi fiara Saehrimnir pentru a oferi cea mai bună carne. După aceea, animalul revine la viață pentru ca Einherjar să mănânce din nou a doua zi.

La fel, capra Heidrun posedă ugeri magici care produc în permanență miedul pe care frumoasele valchirie îl servesc războinicilor.

Desen „Walhalla” (1905) de Emil Doepler „Walhalla” (1896) de Max Brückner.

The post Ce este Valhalla în mitologia nordică? first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole