Cât de vechi este acul?

S-au găsit ace pe situri arheologice care datează încă din paleolitic, ace din os și spini, și pe situri neolitice, celtice și romane antice.

Siturile neolitice sunt bogate în ace de lemn și sunt încă comune în epoca elisabetană.

Ace de metal datând din epoca bronzului au fost găsite în Asia, Africa de Nord și Europa, precum acele cu cap de ciocan de la înmormântările kurganului din nord-estul Caucazului.

Dovezile arheologice sugerează că ace de cusut curbate au fost folosite de peste patru mii de ani.

Inițial, acestea au fost făcute din fier și oase de sumerieni și erau folosite pentru a ține hainele împreună. Mai târziu, acele au fost, de asemenea, folosite pentru a ține paginile de cărți împreună, trecând acul prin colțul lor de sus.

Multe ace de mai târziu au fost fabricate din alamă, un metal relativ dur și ductil, care a devenit disponibil în timpul epocii bronzului.

Această dezvoltare a fost urmată de utilizarea oțelului care era mult mai puternic, dar tindea să ruginească atunci când este expus la aer umed. Dezvoltarea tehnicilor ieftine de galvanizare a permis ca oțelul să fie placat cu nichel.

Nichelul nu a ruginit, dar tindea să se desprindă de oțel pe vreme umedă, permițându-i din nou să ruginească.

Cu toate acestea, unele ace moderne de specialitate sunt fabricate din titan rezistent la rugină și foarte puternic.

O breaslă a producătorilor de ace a fost înființată pentru prima dată la Londra în 1356, răspândindu-se în alte orașe, dar nu a ajuns la calitatea produsă de producătorii francezi, discutată în Art de l’épinglier (franceză: Art de l’épinglier, lit. „Pin art”1761) unde Henri-Louis Duhamel du Monceau oferă detalii despre diviziunea muncii folosită de producătorii francezi de ace.

John Ireland Howe a inventat o mașină de făcut ace în 1832 și o mașină îmbunătățită în 1841; Compania sa Howe Manufacturing din Derby, Connecticut, a folosit trei mașini pentru a produce 72.000 de ace pe zi în 1839.

Walter Hunt a inventat acul de siguranță formând un ac de alamă de opt inci într-un ac îndoit cu un arc și un dispozitiv de protecție. A vândut drepturile asupra invenției sale pentru a plăti o datorie unui prieten, fără să știe că ar fi putut câștiga milioane de dolari.

Acul este utilizat pe scară largă în cusut pentru a asambla țesături înainte de fabricare, de exemplu în timpul fitingurilor.

De asemenea, este folosit pentru a atașa hârtii pe un suport, se numește apoi „ac de birou” și se deosebește printr-un vârf mai lung, permițându-i să fie repoziționat cu ușurință.

Este, de asemenea, folosit pentru a ține pălării pe coafuri elaborate, denumit „ac de pălărie”; capul acului este adesea decorat sau accesorizat cu pietre prețioase iar vârful este mult mai lung.

Foto domeniu public

The post Cât de vechi este acul? first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole