Câștigătorul Young Car Mechanic România este un este un tânăr de 18 ani din Câmpulung. El va concura în finala internațională cu câștigătorii din alte 10 țări pentru un premiu de 2.500 de euro (FOTO)

Câștigătorul celei de a treia ediții a Young Car Mechanic, competiție organizată de Inter Cars România care se desfășoară și în alte 10 țări din Europa, este Bogdan Aldea, un tânăr de 18 ani de la Liceul Tehnologic Auto Câmpulung. El a fost desemnat cel mai bun tânăr mecanic din România și a primit un premiu în valoare de 1.000 de euro, în cadrul etapei finale care s-a desfășurat la Cluj pe 29 și 30 mai.   

Tânărul va participa la finala internațională ca va avea loc în Lituania, la Vilnius, pe 17 iulie 2024, unde va intra în competiție cu câștigătorii din Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Ucraina, Slovacia, Croația și Grecia, pentru premiul cel mare în valoare de 2.500 euro.

Valoarea totală a premiilor de la ediția din acest an a Young Car Mechanic, care a atras aproape 600 de elevi de la 89 de licee și școli profesionale din România, a fost de 54.000 de euro, dintre care mai mult de jumătate reprezintă premii pentru dotarea școlilor – echipamente, scule, licențe – și recompensarea profesorilor câștigătorilor.

„Proba cea mai dificilă mi s-a părut cea de la Meyle pentru că nu mai făcusem niciodată așa ceva. Participarea la acest concurs m-a ajutat să câștig multă experiență și m-a motivat și mai mult să continui în acest domeniu”, a spus Bogdan Aldea, care după terminarea liceului și-a propus să urmeze o facultate în domeniul inginerei mecanice.

„Participarea la concurs i-a oferit lui Bogdan oportunitatea de a-și dezvolta abilități sociale precum lucrul în echipă, comunicarea și gestionarea emoțiilor. În plus, rezultatele obținute pot fi luate în considerare de către universități sau potențiali angajatori, ceea ce face din această competiție o modalitate importantă de a-și evidenția talentul și performanța în domeniul mecanicii.

Ar trebui să existe o mai mare colaborare între școli, autorități locale, mediul de afaceri și instituții de învățământ superior pentru a oferi elevilor acces la programe de formare profesională relevante și actualizate. Este nevoie și de o mai mare orientare către nevoile pieței muncii și de adaptarea curriculelor pentru a răspunde cerințelor actuale ale mediului economic”, crede Daniela Maria Măriuței, profesoara lui Bogdan Aldea.

Inter Cars România, distribuitor de piese și accesorii auto, organizează competiția Young Car Mechanic pentru a-i indentifica și a-i promova pe tinerii talentați în domeniul mecanicii auto. Concursul oferă o platformă pentru tinerii mecanici de a-și demonstra abilitățile și de a învăța de la cei mai buni profesioniști din industrie.

„Suntem foarte impresionați de numărul de elevi înscriși la ediția 2024 a competiției Young Car Mechanic. Am identificat o deschidere formidabilă în colaborarea cu Inspectoratele Școlare Județene, inspectorii IPT și școlile tehnice din România în dezvoltarea acestui proiect. Domeniul mecanicii auto este unul foarte căutat, mai ales în contextul evoluției rapide a tehnologiilor auto. De la an la an, cererea pentru mecanici auto calificați continuă să crească. În contextul actual, respectiv scăderea numărului elevilor în cadrul școlilor de arte și meserii și migrarea acestora către liceele tehnice, proiectul Young Car Mechanic promovează studiile tehnice, în special, cele din domeniul automotive. Potrivit statisticilor recente, în România, există un deficit major de personal în domeniul auto pe toate nivelurile de studiu, profesional, liceal și superior. Tinerii care aleg această carieră beneficiază nu doar de oportunități de angajare excelente, dar și de posibilități de dezvoltare profesională continuă”, a declarat Petrișor Covaciu, manager de proiect al Young Car Mechanic România.

„Suntem mândri să susținem această competiție și să încurajăm tinerii să urmeze o carieră într-un domeniu esențial. Inter Cars România va investi în continuare în susținerea educației și a formării profesionale a viitoarelor talente din industria auto, care este una dintre cele mai dinamice. Conceptul e-mobility este focusul actual al industriei ceea ce înseamnă o creștere a ponderii mașinilor hibride și electrice, iar acest lucru aduce cu sine provocări și oportunități care necesită noi competențe. E-Mobility va schimba modul în care lucrăm și va aduce implicit necesitatea unei forțe de muncă calificate în acest domeniu. Crearea unui mediu care promovează o sinergie între mediul privat, producătorii din industria auto și instituțiile de învățământ este de o importanță strategică pentru grupul Inter Cars la nivel internațional și local”, a declarat Adrian Florea, CEO Inter Cars România.

Pe lângă organizarea Young Car Mechanic, Inter Cars România derulează proiectul Edumech prin intermediul căruia contribuie la dotarea liceelor tehnice din România cu materiale didactice. Bugetul alocat pentru anul acesta este de 60.000 de euro.

Young Car Mechanic, o competiție internațională

Grupul polonez Inter Cars, care operează și pe piața din România, organizează competiția Young Car Mechanic și în alte 10 țări: Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Ucraina, Slovacia, Croația și Grecia. Ajunsă la a opta ediție, anul acesta competiția a atras 6.200 de participanți, aproape dublu față de anul trecut, din 460 de școli tehnice. Valoarea totală a premiilor pentru participanți și școli este de 75.000 de euro.

Ediția din acest an a Young Car Mechanic România s-a desfășurat după un format menit să asigure o deschidere cât mai mare la nivel național. Astfel, după prima probă teoretică au fost selectați câte 10 participanți din regiunile Cluj, Iași și Craiova, care s-au întrecut ulterior în cadrul a 3 etape regionale. În această etapă a competiției, participanții au avut de parcurs o probă teoretică și 5 probe practice, iar primii 11 care au obținut cel mai bun punctaj s-au întrecut în finală, care a cuprins 11 probe practice gândite de partenerii internaționali ai competiției.

În România, competiția se organizează de 3 ani. Anul acesta, numărul participanților a fost de peste 4 ori mai mare decât anul trecut, când s-au înscris 140 de elevi din 34 de școli profesionale.

Despre Inter Cars România 

Inter Cars România, distribuitor de piese și accesorii auto, a intrat pe piața locală din 2008, iar în prezent operează la nivel național cu 70 de filiale în regim de franciză. Cifra de afaceri pe 2023 a depășit 320 milioane euro.

Despre grupul Inter Cars

Grupul polonez Inter Cars este cel mai mare distribuitor de piese și accesorii auto din centrul și estul Europei. În 2023, grupul cuprindea peste 600 de filiale din 18 țări din Europa, cu o cifră de afaceri de 3,88 miliarde euro.

<p>Aceasta postare Câștigătorul Young Car Mechanic România este un este un tânăr de 18 ani din Câmpulung. El va concura în finala internațională cu câștigătorii din alte 10 țări pentru un premiu de 2.500 de euro (FOTO) apare prima data pe Transilvania 365.</p>

Sursa: Transilvania365.ro – vezi articolul

Alte articole