Castelul Spiš din estul Slovaciei, unul dintre cele mai mari situri de castele din Europa Centrală

Castelul Spiš a fost construit în secolul al XII-lea pe locul unui castel anterior. A fost centrul politic, administrativ, economic și cultural al județului Szepes, al Regatului Ungariei.

Înainte de 1464, a fost deținut de regii Ungariei, apoi (până în 1528) de familia Zápolya, familia Thurzó (1531–1635), familia Csáky (1638–1945) și (din 1945) de statul Cehoslovacia apoi Slovacia.

Inițial, în a doua jumătate a secolului al XIII-lea au fost construite un castel romanic din piatră cu fortificații, un palat romanic cu două etaje și o bazilică romanică-gotică cu trei nave.

O a doua așezare extramurală a fost construită în secolul al XIV-lea, prin care zona castelului a fost dublată. Castelul a fost complet reconstruit în secolul al XV-lea; zidurile castelului au fost înălțate și a fost construită o a treia așezare extramurală.

O capelă gotică târzie a fost adăugată în jurul anului 1470. Clanul Zápolya a efectuat transformări gotice târzii, ceea ce a făcut ca castelul superior să devină o reședință confortabilă de familie, tipică reședințelor renascentiste târzii din secolele XVI și XVII.

Ultimii proprietari ai castelului Spiš, familia Csáky, au abandonat castelul la începutul secolului al XVIII-lea, deoarece considerau că este prea incomod să locuiască.

S-au mutat în castelele / palatele satului nou construite din apropiere, în Hodkovce, lângă Žehra și Spišský Hrhov, notează wikipedia.

În 1780, castelul a fost distrus într-un incendiu. Cauza incendiului este necunoscută, dar există câteva teorii.

Una este că familia Csáky a ars-o în mod intenționat pentru a reduce impozitele, la vremea respectivă impozite suplimentare aplicate clădirilor acoperite.

Un altul este că a fost lovit de un fulger, care a declanșat focul. O a treia este că unii soldați din castel făceau lumină de lună și în acest proces au declanșat accidental focul. Oricum ar fi cazul, după incendiu, castelul nu a mai fost ocupat și a început să cadă în paragină.

Castelul a fost parțial reconstruit în a doua jumătate a secolului al XX-lea și au fost efectuate ample cercetări arheologice pe sit.

Secțiunile reconstituite adăpostesc expoziții ale Muzeului Spiš, care este responsabil cu administrarea castelului, și artefacte precum dispozitive de tortură utilizate anterior în castel.

Foto domeniu public wikipedia

The post Castelul Spiš din estul Slovaciei, unul dintre cele mai mari situri de castele din Europa Centrală first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole