Calendar ortodox 7 iulie 2023. Sfânta Muceniță Chiriachi și alți sfinți pomeniți astăzi

Sfanta Mucenita Chiriachi este cinstita pe 7 iulie. Sfanta Chiriachi a trait in secolul al III lea, in vremea imparatului Diocletian.

Sfanta Chiriachi s-a nascut din parinti crestini, intr-o duminica. Acesta a fost si motivul pentru care Dorotei si Evsevia, parintii ei, i-au pus numele Chiriachi, care in limba greaca inseamna duminica. Sfanta Chiriachi a refuzat multe cereri de casatorie, invocand ca ea este logodita cu Mirele Ceresc si ca-si doreste sa moara fecioara. Unul din pretendentii respinsi i-a spus imparatului Diocletian ca Sfanta Chiriachi este crestina. Din momentul aflarii acestei vesti, Sfanta Mucenita va fi supusa la multe chinuri. Acoperita de rani din cap pana in picioare, ea va fi tamaduita in chip minunat de un inger. In urma acestei minuni, multi pagani au crezut in Hristos si au primit moartea muceniceasca.

Sfanta Chiriachi i-a spus ighemonului: „Vezi bine ca nicicum nu ma poti intoarce de la credinta mea. Caci de ma arunci in foc, mai inainte de mine Cei Trei Tineri in foc au fost aruncati si prin credinta s-au mantuit; iar de ma arunci la fiare, mai inainte de mine marele Daniil Prorocul la fiare a fost aruncat, dar prin credinta s-a mantuit; iar de ma arunci in mare, mai inainte de mine lona Prorocul a fost in pantecele chitului trei zile si trei nopti si prin credinta s-a mantuit; daca taisului sabiei ma dai, mai inainte de mine Cinstitul Botezator loan sabiei a fost dat si credinciosia lui l-a mantuit. Caci ca si tuturor acestora, mie viata imi este a muri pentru Hristos.”

In urma acestor cuvinte, Sfanta Mucenita Chiriachi a fost ucisa prin taierea capului.

Mana dreapta a Sfintei Chiriachi se afla in Catedrala episcopala din Husi din anul 1763, de cand episcop al Husilor era Iacob Stamate, viitorul Mitropolit al Moldovei. In timpul pastoririi sale, mana dreapta a Sfintei Chiriachi a fost primita in dar de la Marea Lavra din Muntele Athos, pentru ca acest vrednic ierarh a platit datoriile pe care Marea Lavra le avea catre Poarta Otomana. Catedrala Episcopala din Husi a fost construita prin grija Sfantului Voievod Stefan cel Mare în anul 1495, în cadrul curtii domnesti, functionand de-a lungul timpului ca manastire si catedrala episcopala.

Slujba Sfintei Mari Mucenite Chiriachi, sarbatorita pe 7 iulie, a fost tiparita la Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa si publicata cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si cu aprobarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Lucrarea este rodul initiativei Preasfintitului Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, care a realizat demersurile pentru completarea randuielii de slujba si pentru traducerea din limba greaca a mai multor cantari si rugaciuni care o compun. Diortosirea acestei versiuni de slujba, precum si alcatuirea mai multor cantari au fost realizate de Inaltpreasfintitul Parinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului.

Troparul Sfintei Mari Mucenite Chiriachi

Glasul 4

Mieluseaua Ta, Iisuse, Chiriachi, striga cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc intru Tine; si mor pentru tine, ca sa viez pentru Tine; ci, ca o jertfa fara de prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mari Mucenite Chiriachi

Glasul 2

Cele de sus cautand…

Mucenita lui Hristos ne-a chemat pe noi impreuna acum sa cantam cu laude luptele si dumnezeiestile ei nevointe. Caci ea, ca o viteaza cu cugetul, dupa numele ce poarta, este doamna a gandului si a patimilor celor necuvioase.

Tot astazi, Biserica face pomenirea:
– Sfantului Cuvios Toma din Maleon;
– Sfantului Cuvios Acachie de la Scara;
– Sfintilor Mucenici Peregrin si cei dimpreuna cu dansul: Luchian, Pombie, Isihie, Papia, Satornin si Ghermano;
– Sfantului Mucenic Evstatie;
– Sfantului Policarp cel Nou;
– Sfantului Evanghel.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Sursa: olt-alert.ro – vezi articolul

Alte articole