Bienala Concurs de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu” a ajuns la cea de-a XV-a ediție

Consiliul Județean Dâmbovița organizează și anul acesta, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Bienala Concurs de Artă Plastică „Gheorghe Petraşcu”, ajunsă la cea de-a XV-a ediție. Consursul este, deschis membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, studenţilor (ultimul an, masterat) şi absolvenţilor Academiilor de Artă.

Inscrierile se pot face prin poştă/curier, până la data de 26 octombrie. Tema este liberă. Concurenții pot participa cu cel mult două lucrări, după cum urmează:
• PICTURĂ – lucrări, cu dimensiunea maximă de 100 x 100 cm, încadrate şi cu sistem de prindere;
• SCULPTURĂ – material definitiv, dimensiunea maximă 100 cm.

Se vor acorda trei premii, patru menţiuni şi un premiu special, valoarea totală a acestor fiind de 15.000 lei. Expoziţia va fi deschisă publicului până în data de 31.01.2021.

Relații suplimentare se pot obţine de la muzeograf Maria Neacșu, tel. 0736.394.086. Regulamentul bienalei şi formularul de participare pot fi descarcate de la următoarea adresă: http://www.muzee-dambovitene.ro/index.php/stiri-si-evenimente/503-bienala-concurs-de-arta-plastica-gheorghe-petrascu-editia-a-xv-a-2020

Pictorul Gheorghe Petrașcu a ales să își stabilească atelierul la Târgoviște o perioadă considerabilă din viață (din 1923 până în 1943, când se îmbolnăvește și nu mai poate lucra), atras de pitorescul și atmosfera patriarhală a orașului. Importanța și renumele de mare colorist al lui Gheorghe Petrașcu s-au conturat încă din timpul vieții, fapt ce i-a permis să se dedice în special artei sale (pictura și gravura), care, în perioada târgovișteană, de altfel și cea mai fertilă din punctul de vedere al creației, a atins cel mai înalt grad de execuție, plasticitate și expresie, reprezentând maturitatea artistică a pictorului. Toți acești factori au dus la recunoașterea meritelor artistice de către Academia Română care, la 1 iunie 1936, îl alege membru, acesta fiind primul pictor român academician. Astfel, prin numele artistului pe care îl poartă, Bienala de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu” încearcă să reînvie ambianța și fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviștea în perioada interbelică și în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Sursa: Incomod-Media.ro – vezi articolul

Alte articole