Avram Iancu, comemorat la Târgu Mureș

Organizația Județeană AUR Mureș organizează vineri, 10 septembrie, începând cu ora 17.00, un eveniment comemorativ închinat eroului național Avram Iancu.

”Evenimentul menționat se va desfășura pe platoul din faţa monumentului lui Avram Iancu din Târgu Mureş și va cuprinde o slujbă de pomenire, depunere de coroane, cântece şi poezii, precum şi câteva alocuţiuni susţinute de oameni de cultură, profesori, politicieni, studenţi şi toţi cei care promovează valorile naţionale şi spiritul patriotic românesc”, a transmis conducerea AUR Mureș, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potriivt sursei citate,Avram Iancu, născut în anul 1824, în judeţul Alba, România şi decedat la data de 10 septembrie 1872, la Baia de Criș, Hunedoara, ”a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania.”

”Domnia sa a protejat drepturile românilor din Transilvania şi a  fost o stea naţională care a iubit neamul şi a luptat pentru binele acestuia. Pe lângă un important om politic, Avram Iancu s-a dovedit a fi şi un strălucit conducător militar, care a organizat multiple legiuni româneşti ce au respins forţele militare de ocupație ce încercau să pătrundă pe teritoriul Transilvaniei şi care promovau o politică antinaţională şi antiromânească. Avram Iancu rămâne unul dintre marii eroi naţionali ai tuturor românilor care nu a lăsat ţara pe mâna duşmanilor ci a luptat, punându-şi în pericol propria viaţă, pentru ca pământul neamului românesc să nu fie înstrăinat dar să prospere în libertate şi suveranitate”, au mai transmis reprezentanții AUR Mureș.

(Redacția)

Post-ul Avram Iancu, comemorat la Târgu Mureș apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.

Sursa: zi-de-zi.ro – vezi articolul

Alte articole