Avocatul Poporului, o nouă lovitură pentru administrația USR!

Cum au încercat primarul Allen Coliban și consilierul local Sebastian Ichim să îngrădească dreptul la muncă unui ziarist.

Avocatul Poporului le atrage din nou atenția aleșilor USR că jurnaliștii au dreptul să participe la ședințele Consiliului Local Brașov și pot face poze, video, să scrie articole, dar și să se așeze pe orice scaun liber din sala de ședințe, indiferent dacă este în apropierea primarului sau a consilierilor locali.

În calitate de jurnalist, aveți dreptul să participați la ședințele Consiliului Local Brașov și să vă exercitați profesia, neîngrădit”, a transmis Avocatul Poporului jurnalistului de la Transilvania365, cel care a fost hărțuit în repetate rânduri de către administrația USR.

Ce a spus Avocatului Poporului în adresa transmisă redacției Transilvania365

”Primarul participă la ședințele consiliului local și dispune măsurile necesare pentru pregătirea și desfășurarea în bune condiții a acestora;

Poliția Locală Brașov apreciază că aspectele petrecute în cadrul ședinței de Consiliu Local al Municipiului Brașov din data de 29.04.2024 nu pot constitui un abuz/intimidare și o încălcare a drepturilor dumneavoastră constituționale, respectiv se apreciază că nu se poate reține o vătămare a dreptului dumneavoastră la muncă sau a dreptului la informație.

Potrivit răspunsului comunicat de Poliția Locală Brașov,  polițistul local în cadrul Biroului Ordine Publică nr.1, a intervenit în sala de ședință la solicitarea unui consilier local, solicitare întemeiată pe faptul că „domnul ziarist se ceartă cu domnul Primar”.

Ulterior, din raportul întocmit de același polițist local în data de 19 martie 2024, rezultă că, la scurt timp după începerea ședinței ordinare a Consiliului Local Brașov, polițistul local a fost abordat de domnul consilier local Ichim Sebastian care i-a relatat aceleași aspecte mai sus menționate, însă, că, în urma discuției cu dumneavoastră, a reieșit că nu au fost decât discuții în contradictoriu și nu o „ceartă”.

Din același Raport, rezultă că același consilier local v-a solicitat să vă mutați de pe scaunul acela, motivând că din locul acela filmați ce este pe laptopul domnului primar și că la câteva scaune lângă, se află rucsacul cu lucruri personale ale domnului primar și „dacă dispare ceva din el”. Ca urmare, domnul polițist local i-a explicat domnului consilier local în cauză, faptul că nu aveți de ce să vă mutați, pentru că nu există o zonă special delimitată pentru presă sau alt sistem de atribuire a locurilor și i-a reamintit acestuia că Sala de Consiliu este monitorizată prin camera de supraveghere și este foarte puțin probabil să se întâmple ceva cu lucrurile domnului primar. Ulterior, domnul polițist local a părăsit sala și și-a continuat activitatea în zona punct acces Poarta nr.1.

În concluzie, din analiza situației prezentate, vă informăm că dumneavoastră, în calitate de jurnalist, aveți dreptul să participați la ședințele Consiliului Local Brașov și să vă exercitați profesia, neîngrădit”, a transmis Avocatului Poporului.

De fapt, ziaristul nu a făcut decât să îi spună primarului că nu se mută de pe scaun la solicitarea acestuia, pentru că era vorba despre scaune destinate exlusiv invitaților participanți la ședință.

Referitor la rucsacul primarului, acesta ar trebui să înțeleagă că scaunele nu sunt așezate acolo pentru a fi depozitate lucrurile personale ale primarului, ci pentru persoanele care participă la ședințe. Primarul are birou în acea clădire, are unde să își lase lucrurile personale. Plus ca are spațiu și la picioare. Cât despre consilierul local Sebastian Ichim căruia îi este frică de ”furt”, ar trebui să realizeze că suntem în Brașov, în anul 2024, nu în Afganistan sau Rusia, acolo unde și-a făcut studiile!

Ciudat este că acest individ este profesor asociat la Universitatea Transilvania. Să ajungi profesor și să nu cunoști lucrurile elementare despre liberul acces al presei, înseamnă că ai o mare problemă. Totuși, profesorii ar trebui să aibă o anumită conduită în spațiul public, nu să se manifeste ca ultrașii pe stadioane.

Ce a răspuns Poliția Local Brașov

Referitor la petiția dumneavoastră, adresată Biroului Teritorial Brașov al instituției Avocatul Poporului, înregistrată cu nr.10603 din 01 aprilie 2024 și analizată în contextul art.41 și art.31 din Constituția României, privind dreptul la muncă și protecția muncii, respectiv dreptul la informație, vă comunicăm că, prin adresa nr.26130/01.07.2024, înregistrată la Biroul Teritorial Brașov al instituției Avocatul Poporului cu nr.20584/01.07.2024, Poliția Locală Brașov precizează următoarele:

  • potrivit art.27 al Regulamentului din 2021 – Modelul orientativ al regulamentului de organizare și funcționare a consiliului local, aprobat prin Ordinul nr.25 din 14 ianuarie 2021 pentru aprobarea modelului orientativ al statutului unității administrativ-teritoriale, precum și a modelului orientativ al regulamentului de organizare și funcționare, emis de ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației:

„Ședințele consiliului local sunt publice. Acestea se pot desfășura cu participarea fizică a consilierilor sau în sistem online (…).

Caracterul public al ședințelor consiliului local este dat de: a) accesul celor interesați, în condițiile legii, la procesele-verbale ale ședințelor consiliului local; b) accesul celor interesați, în condițiile legii, la proiectele de hotărâri, la hotărârile consiliului local, precum și la instrumentele de prezentare și de motivare a acestora;

Având în vedere Adresa transmisă de dumneavoastră, instituției noastre și înregistrată la Poliția Locală Brașov sub nr. 22445/31.05.2024, vă comunicăm următoarele:

Potrivit Ordinului nr. 25 din 14 ianuarie 2021 pentru aprobarea modelului orientativ al statutului unității administrativ-teritoriale, precum și a modelului orientativ al regulamentului de organizare și funcționare a consiliului local – Art. 27 alin. (1) – Ședințele consiliului local sunt publice, caracterul public al ședințelor consiliului local fiind dat de: a) accesul celor interesați, în condițiile legii, la procesele-verbale ale ședințelor consiliului local; b) accesul celor interesați, în condițiile legii, la proiectele de hotărâri, la hotărârile consiliului local, precum și la instrumentele de prezentare și de motivare a acestora; c) posibilitatea cetățenilor cu domiciliul sau reședința în unitatea/subunitatea administrativ-teritorială respectivă de a asista la ședințele consiliului local și/sau de a le urmări pe internet, în condițiile regulamentului de organizare și funcționare a consiliului local. Pe de altă parte, potrivit alin. 3 al aceluiași articol, Primarul participă la ședințele consiliului local și dispune măsurile necesare pentru pregătirea și desfășurarea în bune condiții a acestora.

Având în vedere cele enunțate mai sus, cu privire la ședința de Consiliu Local Brașov care a avut loc în data de 29.03.2024 și eventuala încălcare a art. 41, respectiv art. 31 din Constituția României privind dreptul la muncă și protecția muncii, respectiv, dreptul la informație, apreciem că cele petrecute în cadrul ședinței de Consiliu Local avându-l în prim-plan pe petentul Cristi Florea, ziarist, reprezentant al „Transilvania 365” nu poate constitui un abuz/intimidare și o încălcare a drepturilor constituționale. Astfel, potrivit Raportului întocmit de agentul de poliție din cadrul Poliției Locale Brașov relativ la ședința ordinară a Consiliului Local Brașov din data de 29.03.2024, domnul Tudoran Florin – polițist local în cadrul Biroului Ordine Publică Nr.1, Poliția Locală Brașov – a intervenit în sala de ședință în data sus-menționată, la solicitarea unui consilier local, solicitare întemeiată pe aspectul că „domnul ziarist se ceartă cu domnul Primar.”, au spus reprezentanții Poliției Locale Brașov.

Totuși, abuzul există pentru că acel consilier local Sebastian Ichim, dar și primarul Allen Coliban au încercat să îngrădească dreptul la muncă jurnalistului, solicitându-i acestuia să se mute de pe scaunul unde era așezat. Jurnalistul a vrut să realizeze câteva cadre cu sala de ședință din acel unghi. Faptul că cei doi indivizi au solicitat intervenția Poliției Locale, este clar un act de intimidare și încercare de a îngrădi dreptul la muncă. Realizarea unor fotografii face parte din munca ziaristului. Din acest motiv, ne vom adresa instituțiilor abilitate pentru ca cei doi să fie trași la răspundere.

<p>Aceasta postare Avocatul Poporului, o nouă lovitură pentru administrația USR! apare prima data pe Transilvania 365.</p>

Sursa: Transilvania365.ro – vezi articolul

Alte articole