Atenție la e-mailurile false de la diverse ”instituții”!

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează cu privire la false e-mailuri sau SMS-uri în numele ANAF.

”Este o perioadă propice acum pentru infractorii care folosesc diverse împrejurări pentru a presa oamenii să deschidă diverse emailuri, să intre pe diverse pagini, pentru a rezolva false probleme legate de taxe sau impozite. Ni se recomandă să nu dăm curs unor astfel de cereri, să nu accesăm pagini din linkuri primite din surse despre care nu știm sigur că sunt de încredere. La o privire atentă la numele paginii, se pot observa semne ale faptului că nu sunt pagini oficiale. Orice ați căuta sau ați dori să accesați, întotdeauna intrați dumneavoastră pe pagina oficială, nu accesând linkurile primite, pentru că acestea  ne pot duce spre pagini clonă, pagini false, prin intermediul cărora autorii încearcă să obțină acces la date sensibile”, a informat miercuri, 25 ianuarie, Biroul de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

Potrivit sursei citate, se primesc în continuare false e-mailuri în numele Poliției, Interpol și alte instituții.

De pe o adresă de e-mail ce are în componență cuvintele “citație, poliție”, oamenii primesc un e-mail, o așa zisă citație, de la un pretins inspector, care ar fi monitorizat comportamentul pe internet al persoanei vizate și că ar face obiectul unor proceduri judiciare pentru diverse infracțiuni informatice, inclusiv pornografie infantilă. Uneori se cer justificări, alteori propuneri de mediere, toate urmărind să intre în conversație și în posesia unor date cu caracter personal. Dacă nu vă dați seama din adresă, conținut, că nu e expeditorul pretins, după greșeli, ștampile, exprimare, vă reamintim că Poliția nu trimite astfel de e-mailuri, citații. Oricine poate copia pe un document o siglă și să pretindă că aparține unei instituții/ societăți, așadar doar acest semn nu e suficient pentru a aprecia că e un document autentic”, mai precizează aceeași sursă.

Totodată, internauții sunt sfătuiți să respecte următoarele reguli de siguranță atunci când au dubii cu privire la un e-mail sau orice fel de mesaj: nu-l deschideți, nu deschideți atașamentele, nu conversați cu persoanele invocate în conținutul acestora, nu accesați link-uri și nu introduceți date personale.

(Redacția)

Post-ul Atenție la e-mailurile false de la diverse ”instituții”! apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.

Sursa: zi-de-zi.ro – vezi articolul

Alte articole