Atacurile pe zoom, sabotaje din interior

Odată cu extinderea la scară globală a obiceiului ca interacțiunile între colegi să se desfășoare pe zoom a apărut și fenomenul numit „zoombombing”, care pare un atac din exterior asupra unei astfel de întâlniri, dar care, spre uluirea cercetătorilor care au avut curiozitatea să elaboreze un studiu pe această temă, sunt în foarte multe cazuri sabotaje din interior.

Potrivit specialiștilor din cadrul Departmentului de Știință a Computerelor de la Colegiul de Inginerie al Universității Binghamton, din New York, odată cu explozia ședințelor pe zoom și implicit a atacurilor la adresa acestor reuniuni profesionale sau școlare, s-a demonstrat că majoritatea interferențelor de toate felurile nu sunt cauzate de atacuri din exterior ale răufăcătorilor cibernetici, ci că în realitate participanții la aceste întâlniri dau unor „neinvitați” legătura cu ședința propriu-zisă și de aici intervențiile nedorite în „plen”.

După ce au analizat sute de sesiuni de întâlniri video marcate de „zoombombing”, experții americani au depistat faptul că liceeni și adolescenți fără legătură cu evenimentul respectiv au acces la aceste întâlniri, iar pe de altă parte, participanții transmit pe rețelele de socializare linkurile prin care se poate intra în ședință, unii chiar solicitând participare externă și reacții, ceea ce în mai toate cazurile sfârșește într-un soi de haos.

Unele măsurile de evitare a zommbombing, cum ar fi soliciarea unei parole, nu au reușit să-și atingă scopul, din moment ce parola respectivă ajunge online pentru toată lumea.

Rezultatul este previzibil. Nici măcar cei care se află în așteptare nu mai sunt la adăpost dacă persoanele care recurg la zoomombing, care se autodenumesc cu nume cunoscute din cadrul întâlnirii, inducând confuzie generală și asigurându-și astfel accesul”, punctează expertul Jeremy Blackburn.

Pentru a realiza cercetarea, specialiștii s-au expus ei înșiși la un val de reacții, unele de-a dreptul insalubre.

Este uimitor ce se găsește în acest domeniu dacă se ridică puțin bolovanul de la suprafață. Dedesubt colcăie tot felul de reacții. Am găsit apeluri de zoombombing din Turcia, Chile, Bulgaria, Italia și SUA în reuniunile din câte un loc.

Problema este deja globalizată, mai ales în condițiile pandemiei”, detaliază specialistul Utkucan Balci, co-autor al studiului.

Roxana Istudor

The post Atacurile pe zoom, sabotaje din interior first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole