Artă în închisoare: Proiect unic pentru deținuților și polițiștilor la Penitenciarul Aiud

Artă în închisoare: Proiect unic pentru deținuților și polițiștilor la Penitenciarul Aiud

Artă în închisoare: Proiect unic pentru deținuților și polițiștilor la Penitenciarul Aiud

Mai mult de 200 de lucrări, printre care poezie, proză și grafică au fost realizate de către deținuși și angajați ai Penitenciarului Aiud, în cadrul unui proiect unic la nivel de sistem penitenciar românesc.

”Liter-Art’ este un proiect pentru inimă, minte şi literatură unic printre demersurile de reintegrare socială derulate în penitenciarele româneşti, care oferă deţinuţilor oportunităţi unice pentru a înţelege lumea şi propria persoană şi de a crea o identitate culturală proprie”, afirmă directorul adjunct al Penitenciarului Aiud, Ciprian Sabău.

Proiectul educativ ”Liter-Art”, ajuns la cea de-a VII-a ediţie, are un aspect ”inovativ, unic” la nivel de sistem penitenciar românesc, prin implicarea în demersurile de creaţie literară şi ilustraţie de carte atât a deţinuţilor, cât şi a angajaţilor aşezământului de deţinere şi a unor literaţi consacraţi.

Pe parcursul a cinci zile s-au realizat peste 200 de lucrări – poezie, proză scurtă şi grafică – ce urmează să fie analizate şi selectate de organizatori, în vederea publicării. Au luat parte la proiect şase persoane private de libertate şi trei poliţişti de penitenciare.

”Activitatea este subsumată Proiectului ‘NORDIS – Creşterea şanselor de incluziune socială a romilor privaţi de libertate din Penitenciarul Aiud’, implementat de Asociaţia ‘Pakiv România’ şi Penitenciarul Aiud cu finanţare nerambursabilă, obţinută prin Granturile SEE şi Norvegiene. Fiind bugetat prin NORDIS, ‘Liter-Art’ va fi editat şi tipărit într-un număr de circa 300 de exemplare”, arată sursa citată.

În cadrul ediţiei din acest an, cu sprijinul managerului Centrului Multicultural ”Liviu Rebreanu” Aiud, Ioan Hădărig şi artistului Zoltan Balog, activităţile de creaţie au fost stimulate prin dezbateri pe diferite teme, precum: romii între tradiţie şi modernitate, Aiudul – trecut şi prezent, operele unor autori români şi străini.

Totodată, a fost vernisată expoziţia de fotografie ”Meşteşugurile romilor”, a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în prezenţa reprezentanţilor acestei instituţii, iar profesorul Marius Moga de la Centrul Multicultural Aiud a susţinut un minirecital de chitară şi nai.

Sursa: ZiarulUnirea.ro – vezi articolul

Alte articole