Armageddon 2021: Cum participă România la proiectul de Apărare Planetară împotriva asteroizilor care ameninţă Pământul

În mai puţin de un an, omenirea va lansa în direcţia unui inofensiv asteroid aflat la 11 milioane de kilometri de Pământ un vehicul spaţial.

Misiunea se va încheia cu impactul violent al vehiculului spaţial de corpul asteroidului.

În urma impactului, asteroidul ar putea deveni astfel primul corp ceresc din istorie ale cărui orbită şi caracteristici fizice au fost modificate prin intervenţie umană.

Misiunea este împărţită în două etape, sau două misiuni distincte:

1. „lovirea” propriu-zisă a asteroidului (misiunea DART, realizată de NASA)

2. măsurarea şi analizarea datelor impactului, pentru a stabili cert în ce fel şi cum a fost modificată traiectoria corpului ceresc (misiunea HERA, realizată de ESA).

România va juca un rol esenţial în misiunea HERA”, se arăta într-un comunicat publicat de Agenţia Spaţială Europeană la mijlocul lunii septembrie, după ce ESA a semnat un contract în valoare de mai multe milioane de euro pentru proiectarea, producţia şi testarea misiunii…

Ţara noastră va contribui la această misiune cu patru companii private şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE), care va fi implicat în proiectarea unui altimetru laser necesar misiunii spaţiale.

România este unul dintre partenerii cheie în consorțiul căruia i-a fost acordat contractul, fiind responsabilă, alături de Portugalia, de proiectarea unui altimetru laser, instrument ce va oferi informații vitale pentru navigația autonomă a misiunii.

În plus, România va dezvolta unitatea de procesare de imagini, sistemul de conexiuni și echipamentul electronic de testare, contribuind și la sistemul de ghidare, navigație și control (GNC)”, conform comunicatului ESA…

Mai mult: Digi 24

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole