Ansamblu comemorativ din Crucea de Piatră, încă un pas spre drumul reabilitării

Primăria comunei Călugăreni și-a dorit să pună în valoare potențialul turistic al locului, considerând că turismul și cultura sunt factori stimulatori pentru dezvoltarea economică a comunei. Astfel, ansamblul comemorativ Șerban Cantacuzino din satul Crucea de Piatră construit în anul 1845 va fi locul principal de atracție turistică a comunei Călugăreni.

Deși, ansamblul a fost restaurat in 1965 sub supravegherea Comisiei Monumentelor Istorice, în prezent acesta urmează a intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizare a întregului areal ce-l împrejmuiește.

Reabilitarea unui monument se face cu costuri foarte mari. Din această cauză am inventariat Ansamblul Comemorativ Șerban Cantacuzino și Crucea lui Mihai Viteazul, pentru că nu se regăseau în inventarul domeniului public, le-am intabulat cu terenurile aferente și împreună cu școala din Crucea de Piatră și terenul aferent acesteia, au fost predate Consiliului Județean în baza unui protocol și au fost prinse într-un proiect de reabilitare în valoare de 4 milioane de euro. De asemenea, școala va fi demolată iar pe terenul respectiv va fi construit un muzeu”, ne preciza primarul comunei, Dumitru Iordache.

În acest sens, Consiliul Județean Giurgiu, în administrația căruia se află în prezent acest ansamblu comemorativ a demarat proiectul de investiții numit „Valorificare turistică durabilă a monumentelor istorice: Crucea lui Mihai Viteazul și Ansamblul comemorativ (Capela și Crucea lui Șerban Cantacuzino) situate în satul Crucea de Piatră, comuna Călugăreni”, proiect propus spre finanțare prin PNRR.

Prima etapă a proiectului o reprezintă restaurarea Capelei lui Șerban Cantacuzino, investiția totală ridicându-se la aproximativ 8.000.000 lei, fonduri nerambursabile din PNRR”, ne mai preciza Dumitru Iordache.

Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea și modernizare infrastructurii turistice prin valorificarea resurselor naturale, culturale, de mediu și patrimoniu.

Deși acest proiect este unul destul de controversat în rândul anumitor cercuri politice, cu siguranță finalitatea acestuia va aduce un câștig cert comunei Călugăreni, pe termen lung.

(Ana Magheru)

Sursa: JurnalGiurgiuvean.ro – vezi articolul

Alte articole