ACEDO finalizează un proiect, acolo unde primăriile din Curcani, Luica și Șoldanu nu au putut…

Femei informate, femei implicate! a fost un proiect de incluziune a femeilor din 3 comunități rurale multietnice

 

Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului alături de partenerul norvegian Bjerkaker LearningLab anunță finalizarea proiectului Femei informate, femei implicate! Inițiativa s-a derulat în perioada februarie 2021 – iulie 2022 în localitățile rurale Curcani, Luica, Șoldanu (jud. Călărași), având sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Proiectul ”Femei informate, femei implicate!” a vizat dobândirea unor schimbări pozitive în atitudinea și practicile de incluziune a femeilor din 3 comunități rurale multietnice prin creșterea capacității lor în ceea ce privește cunoașterea și afirmarea propriilor drepturi, implicarea în a găsi soluții la problemele cu care se confruntă, dezvoltarea de mecanisme de integrare și participare la viața comunității, inclusiv la procesul de luare a deciziilor.

Prin intermediul activităților create în cadrul proiectului am reușit să lucrăm îndeaproape cu femei din mediul rural pentru a le instrui, motiva și stimula să devină un factor de schimbare în comunitatea locală din care fac parte. Programul de lectură Clubul Povestitoarelor a format un grup de femei care nu numai că apreciază lectura ca un mod de petrecere a timpului liber, dar care a descoperit povești ce au în centru personaje feminine, ce impresionează prin reziliența și curajul lor, Întâlnirea cu noi modele de reușită feminină, informațiile transmise în cadrul Campaniei de informare și conștientizare privind domeniile Educație pentru sănătate și Drepturile femeilor, participarea la evenimentele comunitare organizate le-au dezvoltat încrederea în sine, le-au creat premisele  pentru a-și afirma și solicita drepturile, constientizând că, împreună, pot deveni o voce ascultată în comunitate, a declarat Nicoleta Boșnigeanu, Manager Proiect.

 

În cadrul proiectului, peste 1.200 de beneficiari unici au participat la activitățile propuse, au fost furnizate 1.500 cărți de povești, care se regăsesc în biblioteca personală a beneficiarelor, au fost organizate reprezentații de teatru pentru copii și femei, au fost derulate campanii de ecologizare și înfrumusețare a comunității locale, au fost susținute 15 sesiuni de educație pentru sănătate și 15 sesiuni privind drepturile femeilor și a fost organizată o întâlnire de lucru între beneficiare ale proiectului și reprezentanți ai autorităților locale.

 

Totodată, ca măsură de sustenabilitate ACEDO a donat bibliotecilor locale cărți de povești care pot fi împrumutate de orice persoană din comunitate, a oferit școlilor materialele elaborate în cadrul programului Educație pentru sănătate și a organizat sesiuni de instruire solicitate de școlile din comunitățile proiectului. Femei informate, Femei implicate! este un proiect derulat de Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului în parteneriat cu Bjerkaker LearningLab, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a propune o schimbare pozitivă în atitudinea și practicile de incluziune a femeilor din localitățile Curcani, Luica și Șoldanu (jud. Călărași) prin creșterea capacității acestora în ce privește cunoașterea și afirmarea propriilor drepturi, implicarea în a găsi soluții la problemele comunității și în procesul de luare a deciziilor.

 

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

Post-ul ACEDO finalizează un proiect, acolo unde primăriile din Curcani, Luica și Șoldanu nu au putut… apare prima dată în Atitudinea din Calarasi.

Sursa: AtitudineaDinCalarasi.ro – vezi articolul

Alte articole