12 spitale din România nu fac avorturi la cerere. La Giurgiu, mai mult de jumătate dintre medici acceptă, dar doar în anumite condiții…

Cel puțin 12 spitale din România nu fac deloc, în acest moment, avorturi la cererea pacientelor, ci doar avorturi terapeutice, considerate urgențe medicale, a descoperit HotNews.ro, în urma unei ample documentări. În alte spitale, o parte dintre medicii ginecologi refuză să ofere acest serviciu, dar au colegi care fac întreruperi de sarcină, în același spital. Fenomenul refuzului este în creștere în ultimii ani, iar unii medici și ONG-iști se tem că am putea asista la primii pași către o nouă interzicere a avortului. Subiectul este delicat: pe de o parte, legislația din România prevede că întreruperea de sarcină la cerere, până la 14 săptămâni, este legală. Pe de altă parte, „spitalele au bază legală atât pentru a oferi aceste servicii, cât și pentru a le refuza”, a explicat un avocat contactat de HotNews.ro. Motivele religioase nu sunt nici pe departe singurele care stau la baza deciziei medicilor de a nu face avorturi, ci este vorba și despre cauze financiare și birocratice.

Avortul este legal în țara noastră până la 14 săptămâni de sarcină.Este o procedură medicală la cerere, nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate și se plătește de către pacient spitalului.

Medicii din 12 spitale din România nu fac deloc avorturi la cerere, ci doar avorturi terapeutice – considerate urgențe medicale. În alte spitale, doar o parte dintre medicii din secția de Ginecologie fac avort la cerere, iar alți colegi ai lor refuză să ofere acest serviciu.

Motivele pentru care medicii refuză să facă întreruperi de sarcină la cerere nu sunt doar morale/religioase, ci și financiare/birocratice: lipsa unui spațiu adecvat în spitale, lipsa asigurărilor de malpraxis, neplata acestui serviciu către medici.

Medicii care refuză avortul la cerere spun că, potrivit Codului lor deontologic, nu pot fi obligați să ofere niciun serviciu medical împotriva voinței lor.

Avortul a fost interzis aproape în totalitate în România în perioada 1966 – 1989. Se estimează că 10.000 de femei au murit din cauza avorturilor provocate în condiții improprii, iar alte 100.000 de femei au fost mutilate din punct de vedere fizic și psihic.

Care sunt spitalele unde nu se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere

12 spitale din România au confirmat oficial, pentru HotNews.ro, că nu fac deloc întreruperi de sarcină la cerere. Peste jumătate dintre ele sunt spitale județene de urgență – cele mai mari din județele respective.

Lista spitalelor care au confirmat oficial pentru HotNews.ro că nu fac deloc întreruperi de sarcină la cerere:

1. Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova
2. Spitalul Judeţean de Urgenţă din Satu Mare
3. Spitalul Județean de Urgență din Slatina
4. Spitalul Județean de Urgență din Vaslui
5. Spitalul Județean de Urgență din Drobeta Turnu Severin
6. Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” din Focșani
7. Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași
8. Spitalul Municipal de Urgență din Roman
9. Spitalul Municipal din Orăștie
10. Spitalul Municipal de Urgență din Moinești
11. Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” din Regin
12. Spitalul Municipal din Adjud

În ceea ce privește situația la nivelul județului Giurgiu, 67% dintre medici susțin că au efectuat avorturi la cerere, dar nu în zilele de sărbătoare, în timp ce 33% au refuzat acest lucru.

(Jurnal)

Sursa: JurnalGiurgiuvean.ro – vezi articolul
Fără categorie 58

Alte articole